Проф. Габровски за пожара в "Пирогов": Кислородоподаващата система е била поддържана и изправна

Факсимиле: БНТ

Категорично всичките ни данни за състоянието на кислородоподаващата система, са, че тя е била поддържана и изправна. Това каза на брифинг по повод вчерашния пожар в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Проф. Николай Габровски, изпълнителен директор на болницата.

"В някаква степен вече сме спокойни. Установиха се точно какви са щетите. Специални благодарности към Столична община, която изпрати екип да установи дали има конструктивни повреди по сградата. За щастие няма. Така че в момента започват дейности по укрепване по една от стените, които са били повредени", заяви проф. Габровски, цтиран от БНТ.

"Аз няма да мога да дам преди края на разследването информация. Разбира се, има догадки, много изтекла информация. Това, което мога да кажа, че категорично всичките ни данни за състоянието на кислородоподаващата система, са, че тя е била поддържана и изправна. Спазени са всички изисквания. На практика нямаме опасения, че инцидент или нарушена функция са довели до инцидента", каза проф. Габровски.

По отношения за причината за възникване на този пожар очакваме информация, добави той.

Възстановена е и дейността на противошокова зала.

"Има информация за запалена цигара. Тя е включена в медицинската документация. Но не искам да говоря по тази тема, тъй като връзката между едното и другото не е установена и не искам да звучи като обвинение към някого без да имам основание за такова. Нарушения на вътрешния ред имаме много често от пациенти. Имаме много сериозен проблем с това, тъй като сами разбирате, че ние не можем нито да ги санкционираме, нито да сме по някакъв начин настоятелни в своите искания. Има хора, които имат свои виждания за вътрешния ред в болницата", уточни проф. Габровски.

"Категорично е имало взрив. Това е документирано. Има и свидетели, и хора, които са били в близост", каза още проф. Габровски.

Коментари

Задължително поле