Директорът на статистическата служба в Северна Македония: Във всички преброявания от 1948 година досега е имало графа „българин“

„Във всички преброявания от 1948 г. насам е фигурирала графата за  българска етническа принадлежност. Имаме данни относно тази етническа принадлежност и ще има и за в бъдеще. Кой какво казва е изключително негово право и ние не трябва да влияем“, каза директорът на Държавната статистическа служба на Република Северна Македония Апостол Симовски пред Македонската информационна агенция.

Симовски подчерта, че досега Държавната статистическа служба не е комуникирала с граждански сдружения относно правата на самоопределение на българите, след като външният министър Буяр Османи написа във „Фейсбук“, че представителите на тези сдружения трябва да се свържат с органите по преброяване и да поискат подходяща колона в рамките на преброяването, за да се определи количественото, демографското и географското разпределение на тази конкретна етническа общност (българите-бел.ред.).

Симовски уточнява, че полето, в което е вписана етническа принадлежност в преброителните формуляри, е празно. В електронното заявление след въвеждане на първите три букви от принадлежността се появява поле за избор на етническа принадлежност от списъка с кодове на всички етноси, регистрирани във всички преброявания у нас досега.

Той подчерта, че при преброяването, което ще започне официално на 1 април и ще продължи до 21 април, всеки е свободен да декларира своята етническа принадлежност.

„Полето, в което трябва да се въведе етническата принадлежност, е празно, за да не се внушава на лицето как да се припознае. Първите три букви от тази принадлежност се въвеждат в електронното заявление и се появява поле за избор на етническа принадлежност и в този списък фигурират всички етнически принадлежности, които сме имали досега, и в случай на докладване на етническа принадлежност, която досега не сме регистрирали и тя ще стане част от списъка с кодове,“ казва Симовски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България