Директорът на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ подава оставка по искане на министър Илко Семерджиев

Проф. Владимир Пилософ

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ е заявил писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност по искане на министъра на здравеопазването, съобщиха от МЗ.

Министър Илко Семерджиев освобождава проф. Пилософ от длъжност, считано от 6.03.2017 г. – време, през което дейността следва да бъде предадена на новия директор.

Междувременно свиканият от Министерството на здравеопазването разширен консилиум от специалисти е направил следните заключения след обстойния преглед на 9-годишния Байрям Айше Байрям в УБ „Лозенец“:

„Детето е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, а извършена в планов порядък“.

Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно е решила:

„Операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец“, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина“.

Въз основа на заключението от клиничното обсъждане и след прецизно окомплектоване на необходимите документи министърът на здравеопазването ще подпише формуляр S2 и малкият Байрям ще отпътува за лечение в чужбина.

От МЗ припомнят, че решението на Фонда за лечение на деца е било в разрез с Правилника за неговата дейност и организация на работа и с Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Съгласно тях Фондът има правомощия да подпомага осъществяването на органна трансплантация в лечебни заведения на територията на държави-членки на ЕС, ИЕП или Швейцария в случаите, когато тя не може да бъде извършена своевременно в България. Не са били изискани становищата на поне двама външни експерти по профила на заболяването и исканото лечение, в случая специалисти по бъбречна трансплантация /уролог и трансплантолог/, както и от националния консултант по трансплантология. Предложената документация в МЗ е била непълна и не кореспондираща с нормативните изисквания – факт, който в момента спешно се коригира.

Министерството на здравеопазването използва призовава всички участници в публичния разговор по темата да не употребяват крайни квалификации и да се позовават преимуществено на официални източници на информация с оглед запазване на етично поведение спрямо хората със здравни нужди и особена чувствителност поради здравословното си състояние.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.