Директорът на 107-о училище в София: Не се налага карантина на близките на учениците с COVID-19

Кадър от БНТ

Вече в училищата на 12 града в страната има установени случаи на COVID-19. Последно към картата добавихме Монтана и Казанлък. В столичното 107-о училище предстои да се разбере има ли още заразени преподаватели.

Четири класа от училището остават под карантина, а трима учители от учебното заведение са с лека симптоматика на коронавируса. Двама от тях не са имали контакт с деца, третият обаче е имал, което налага карантиниране на паралелките.

Директорът на училището Данко Калапиш обясни за БНТ, че не се налага да бъдат поставени под карантина братята и сестрите на децата, които са били контактни. Утре в 107-мо училище е неучебен ден.

"Тримата преподаватели в столичното 107-о училище са с лека симптоматика. Двама от тях не са имали контакт с деца, третият е имал контакт, което налага карантиниране на 4 паралелки, съгласно разпорежданията на РЗИ, надявам се симтопматиката, която проявяват, да не се усили и да остане същата, която е към момента - до лека повишена температура и отпадналост. Това са симтомите, които имат двама от колегите, другата колега вчера беше само леко отпаднала", каза Данко Калапиш

14-дневна е карантината, считана от деня на установяване на положителния случай, което означава на 2 октомври, петък, учениците трябва да бъдат отново в клас, както и колегата трябва да бъде отново в клас.

"Съгласно разпорежданията, които получих от РЗИ, родителите и братята и сестрите на контактните лица не се карантинират, тъй като се счита, че те са контактни на контактните и вероятността за заразяване е доста по-малка, така че по-малките братя и сестри или по-големите и родителите не са под карантина, могат да участват в учебен процес и да си ходят на работа, тъй като, пак казвам, водят се контактни на контактните, съгласно разпоредбите на здравните власти.", каза още директорът на училището. 

"В понеделник предстоят тестове на целия персонал, за съжаление не мога да прогнозирам какъв би бил резултатът. искрено се надявам да няма повече положителни случаи, моля се да няма. Дали ще има или не, ще покажат тестовете, ако има още карантинирани паралелки и вероятно ще учат и те по същия начин дистанционен режим, в електронна среда, като се надявам, разбира се, колегите ми да са здрави и да не се налага, ако има още положителни случаи, ще настъпи моментът, в който аз няма да имам възможността да осигуря учебен процес, тъй като много хора ще бъдат в болничен, което не предполага взимане на учебни часове, дори в електронна среда. Т.е. всеки позитивен вероятно би ползвал болничен или би провеждал учебни часове, тъй като ако това са хипотетично 10 човека, дай Боже никога да не стигнем тази бройка, но нищо не е невъзможно и неочаквано, би било затруднено провеждането на учебен процес и тогава не мога да кажа как бих продължил напред. Двама от колегите са начални, третият колега ще запазя в тайна, тъй като е единствен преподавател в училището по предмет.", добави той. 

Коментари

Задължително поле