Директорът на 51. СОУ в София Асен Александров пред „Труд“: 50 пъти по-голям трафик „счупи“ една от онлайн платформите

Една от онлайн платформите, където може да се извършва електронното образование от днес - Школо.бг, изпитва сериозно затруднения с трафика. Той се е увеличил 50 пъти спрямо обикновеното натоварване, което е имало при работа с електронните дневници преди въвеждането на мерките, съобщи за „Труд“ Асен Александров, директор на 51. СОУ в София.

Много учители се опитват да влязат в системата, но от сутринта не успяват. Така те не могат да поставят задачи на учениците и съответно да изискват от тях отговори и участие в учебния процес, научи „Труд“.

„Една от популярните платформи има затруднения от сутринта. Увериха ни, че до края на деня те ще бъдат отстранени“, обясни Александров. По думите му указанията за започване на електронно обучение от днес ще трябва да се конкретизират.

„Бяха малко разнопосочни указанията. Някои от учителите бяха разбрали, че трябва в реално време, когато по принципи имат часовете си, да речем 3 или 4 час по програма, тогава да напишат задачите си към учениците. Сега уточнихме, че задачите трябва да се дават от предишния ден. Не може в реалното време, когато е часът, да пускаш материалите. Вечер ще бъде по-малко натоварено“, посочи директорът.

По думите му един от проблемите, свързани с техническите затруднения от днес, са родителите, които са близо 1 милион и се опитват да влязат в системата.

Затова се насърчават ученици и учители да правят групи в приложения като Вайбър и да така да преподават. Така е сработил един от уроците по физическо за деня. В създадена група децата да получили клип с волейбол, след което е трябвало да отговорят на зададени от учителя по физическо въпроси.

Въпреки затрудненията, денят ще се счита за работен за учителите, посочи още Александров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование