Ирак започна офанзива за превземане на бастион на ИДИЛ

Лидерите на двете Кореи се срещнаха отново

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Вежди Рашидов пред „Труд“: Светлин бе мотор, който движеше държавата ни напред

Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

Варна показва съкровищата си

Как Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Барние прикани Великобритания да приеме споразумение за върховенството на Съда на ЕС

Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Румен Петков: Светлин Русев ще остане с написаното, изреченото, нарисуваното в душите и в сърцата ни, в България и в света

Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Директорът на 52-ро училище: Двете деца не са имали никакви сблъсъци досега

В 52-ро училище в София всички деца ще получат помощ от психолози.

За всички в училището е много тежко. Такава новина се приема изключително трудно. Разбира се, задаваме си въпроса: „Всичко ли направихме както трябва“, но това ще установят всички други институции.

Това каза пред БНР директорът на столичното 52-ро основно училище Данко Калапиш, където, 11-годишна ученичка загина, след като беше ударена в корема от свой връстник След инцидента, децата в училището са инициирали мащабна акция по превенция на насилието и агресията, изтъкна той.

Децата предлагат просто да се постави едно цвете или една играчка в знак на починалата съученичка, което аз подкрепям, за да могат по някакъв начин те самите да се почувстват съпричастни и да осъзнаят какво се е случило и да дадат почит към нашето детенце.

Калапиш изтълкува като знак на подкрепа пристигането на психолози от МОН, които започват работа с децата и персонала в училището от понеделник

Климатът в училището, като цяло, е изключително спокоен. За всички е голям стрес. Ние сме една малка общност, едно квартално училище и децата се познават помежду си. Тези деца, конкретните две, не са имали досега сблъсъци никакви. Учудени сме, изумени сме, въобще от всичкото, което се е случило, но все пак нека изчакаме експертизата.

Според директора, децата трябва да се върнат на училище, а не да вземат почивни дни:

Ще направим абсолютно всичко възможно да се случи така, че децата да бъдат в училище, да тече учебен процес. Предстои разговор на психолозите с нас, за да бъдем подготвени как точно и утре ще се надяваме и с помощта на колегите психолози да съумеем да започнем учебен процес.

Не сме обмисляли вариант за почивни дни. Напротив. Децата искат да бъдат в училище,искат да бъдат с нас. Считаме, че е по-добрия вариант децата да бъдат при нас, в училище.

Училищният психолог е работил с момчето, което е ударило съученичката си, сподели Калапиш, който изтъкна че психологът работи с много деца, за да създаде по-добра атмосфера. Все още не е обсъдено как да бъде подготвено посрещането на ученика след трагедията:

Водят се и разговори с неговите родители от моя страна, от страна на кризисните психолози, така че все пак искам да изчакаме да видим какво е становището на медицинската експертиза и тогава вече ще преценим как точно ще процедираме.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Калапиш, подкрепата на мон е като пожарникарите…. Тя къщата изгоряла…

  2. Tragichna iliustratzia na likvidiranoto obrazovanie. Tova, che ne e imalo konflikt do sluchaia, ne znachi, che niama obstanovka za nasilie i sreda za iziavata mu. Ima eskalaztia na lipsi i imitazia na deinosti, koito dostignaha svoia vruh s Kuneva. Konfliknostta v uchilishtata e ostra ot osnovni lipsi na verni hodove v zakonodatelstvo, vav filosofia na obrazovanieto, v upravlenski kadri, v normalen bulgarski mantalitet. Tezi lipsi sa osnovni prichini za tragizmite izobshto i za tozi tragichen sluchai.

    Momcheto-ubitez e ubietz i ne sa nujni razbirania – vadi se ot sredata i otiva v izpravitelen dom, dokato stane pulnoleten, za da bude suden, a roditelite mu plashtat edin milion na sasipanite rodoteli na ubitoto detei si posipvat glavata s pepel.

    Izvinete za latinitza, molia.

  3. А класната каза, че и друг път двете деца са имали разправия помежду си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.