Дирят издайници в „Роскосмос“

Похитена е свръхсекретна информация за новите хиперзвукови оръжия

Проверяват учени за връзки с чужди служби

Служители на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) обискираха офиси научно-изследователския институт (ЦНИИмаш) на държавната корпорация “Роскосмос” в търсене на къртици. “Западни спецслужби са получили секретни подробности за руските хиперзвукови разработки”, съобщиха запознати източници на в. “Комерсант”.

Обиски по дело за държавна измяна били извършени едновременно в кабинети на служители на ЦНИИмаш край столицата, както и в московския офис на директора на изследователско-аналитичния център на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон. Той бил предупреден за предстоящото си уволнение преди няколко дни.

“Установено е, че течът дошъл от сътрудници на института, с които Пайсон е поддържал тесен контакт”, твърди един от източниците на “Комерсант”, който е запознат с материалите на ФСС. Имената на заподозрените обаче не се разкриват. На проверка за връзки с чужди служби подлежат десетки души. До момента не е ясно и колко ареста са извършени.

От пресслужбата на “Роскосмос” потвърдиха за операцията и посочиха, че новият директор на корпорацията Дмитрий Рогозин е разпоредил да се окаже максимална помощ на следствените органи.

ЦНИИмаш е главната научна организация на “Роскосмос”. С хиперзвуковите проекти се занимава корпорацията “Тактическо ракетно въоръжение”, но служители на института са имали достъп до подробна информация за военните разработки с гриф “Строго секретно”.

Акцията идва, ден след като Русия показа свои хиперзвукови разработки. В четвъртък министерството на отбраната публикува видео с новата генерация ракети, които могат да носят ядрени бойни глави.

Коментари

Задължително поле