23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Истината vs. Истерията За първи път: Документът за регистрацията за хулиганство на жената на председателя на ВКС

Жельо Бойчев: Ще се стремим информацията от комисията за ЧЕЗ да стане публична

Плащаме чрез мобилно приложение паркирането в София

ГЕРБ замрази спорни промени в НК Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Дисморфофобията – болестта на огледалото Симтомът е прекомерна загриженост за незначителни или въображаеми дефекти

Прекарването на над един час дневно пред огледалото е симптом за дисморфофобия.

Често се обръщат към пластични хирурзи и дерматолози

Желанието за перфектен външен вид кара все повече хора да се подлагат на пластични операции, за да “изгладят” несъвършенствата по себе си. Много са примерите по света на жени и мъже с интервенции в опит да приличат на куклите Барби и Кен, както и на други свои идоли.

19-годишната Сахар Табар от Иран се е подложила на 50 пластични операции в опит да заприлича на Анджелина Джоли.
19-годишната Сахар Табар от Иран се е подложила на 50 пластични операции в опит да заприлича на Анджелина Джоли.

Последният драстичен случай е на иранка, подложила се на пластични операции, за да прилича на Анджелина Джоли. Въпреки че тя отрича многото на брой корекции по себе си и твърди, че дължи необичайния си външен вид предимно на фотошоп и грим, снимките й предизвикаха отзвук в социалните мрежи и повдигнаха въпроса на какво са способни хората, за да постигнат съвършена красота.

Прекалената вманиаченост в начина, по който изглеждаме, и идеята, че имаме дефекти, е възможно да се окажат симптоми за психично заболяване, познато като “дисморфофобия” или “телесно дисморфично разстройство”. В статия в CogniFit клиничният психолог Александра Салазар описва състоянието като прекомерна загриженост и вманиаченост в незначителни или въображаеми дефекти във външния вид, които обикновено околните не забелязват.

Хората, страдащи от дисморфофобия, живеят с постоянни натрапливи мисли – виждат дефекти в тялото си, диспропорции и деформации. Възприемат физическите си недостатъци като неоспорима истина. Дори ако околните ги убеждават в противното, не вярват и смятат, че биват заблуждавани и лъгани. Главните притеснения на хората, страдащи от дисморфофобия, са свързани с кожни несъвършенства (бръчки, белези, акне), размера и формата на носа, телесно тегло. Някои от тях се тревожат също и от асиметрия в определени части на тялото. Характерно за тези хора е честото посещаване на пластични хирурзи и дерматолози с цел подобряване на външния вид.

Пластичният хирург д-р Николай Георгиев
Пластичният хирург д-р Николай Георгиев

“Няма пластичен хирург, който да е с над 10-годишен трудов стаж и да не се е сблъсквал с пациенти, за които външният вид е фикс идея, въпросът е не дали подобен проблем съществува или не, а как може да бъде решен – обясни пред “Труд” пластичният хирург д-р Николай Георгиев – Ако имаш морал, казваш на пациента докъде корекциите са добре за неговото здраве и го съветваш да приключи с тях.”

Той коментира случая с иранската Анджелина Джоли: “Това е нещо много страшно и потресаващо, трябва да бъде казано на жените, които искат подобна промяна, че връщане назад няма”. По думите на хирурга в България подобни примери засега няма. “Членовете на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия комуникираме доста добре по между си и вероятността да се получи такова нещо сред хирурзите, членуващи в нея, е практически нулева”, увери д-р Георгиев.

По думите му има един водещ въпрос, по който може да се прецени дали е налице проблем – ако пациентът прекарва над един час на ден пред огледалото. “В случай, че забележа проблем, съм склонен по-скоро да помогна на пациента с разговор, а не с операция”, пояснява хирургът.

В последно време има тенденция към увеличаване броя на хората, които използват пластична хирургия у нас. “Все повече добрият външен вид е водещ, като започнем от правенето на сделка и завършим с това как се чувстваме, ходейки по улицата. Всеки би предпочел да прави бизнес с добре изглеждащ симпатичен мъж или жена насреща си и все повече добрият външен вид отваря нови възможности в живота ни”, казва д-р Николай Георгиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.