Дичо: Кючекът убива народа!

С Карина не сме женени и още я ухажвам

На българския народ му трябва религия и вяра

Готино е да имитираш жена, само да не ти стане навик

- Дичо, ти си един от участниците в новия сезон на популярното шоу “Като две капки вода”, което стартира на 25-ти февруари в ефира на Нова ТВ. Имаше ли колебания преди да приемеш това предизвикателство?

- Харесвам много това предаване и затова се зарадвах на поканата, в него има толкова музика, изкуство и хубави хора, че нямаше как да не се съглася. “Капките” е след малкото предавания в родния ефир с положителен ефект.

- В живота обичаш ли да имитираш и да влизаш в различни образи и роли?

- Като изпълнител вече пораснах и не имитирам никого, най-много, като се изкефя на някоя метъл банда и да имитирам едно-две движения от тях. Иначе, още като детенце много съм се кълчил, плезел и танцувал на любимите ми певци и съм ги имитирал. Тогава с приятелите ми най-интересни ни бяха “Кис” - с техните маски и даже си бяхме направили детски вариант на групата, един се плези като Джийн Симънс, друг свири на китара, трети …. Сега, пред дъщеря ми също се случва да имитирам нещо, защото тя гледа много анимации и аз я закачам, като й пея например песничката от “Смелата Ваяна” и се правя на духа от филма.

- Тази година конкуренцията в “Капките” ще бъде много силна. Познаваш ли другите участници и имаш ли фаворит сред тях?

- Чух, че Мария Илиева ще бъде – тя пее готино, Петя Буюклиева и Деси Добрева също. Петя ми е приятел и тя е сериозен рокендрол, определено ще е весело с тях.

- Кой образ не би искал да ти се падне да имитираш?

- Не съм много по чалгата и предпочитам такива да не ми се падат, също и народни изпълнители.

- Ако ти се наложи да сложиш токчета и да облечеш женски дрехи, за да се превъплътиш в някоя певица?

- Готино е да имитираш жена, защото във всеки от нас го има наполовина женското и наполовина мъжкото – от мама и от татко. Ако имаш усещане как да носиш токчета, това обаче не означава, че си т. нар. джендър, само да не ти стане навик.

- Повечето изпълнители признават, че Майкъл Джексън им е най-труден за имитиране. Ти притесняваш ли се от това да ти се падне Краля на попа?

-На мен ми се е случвало да пея “Били Джийн” и горе-долу го имитирам, при него обаче са много танци, ще се изкълчим. Аз съм певец, щом трябва - ще го изпеем, проблемът е с танците, но ако ми се падне – ще свия сармите добре!

- Запозна ли се вече с Димитър Рачков и Зуека и готов ли си за шегите им?

- Познавам се с двамата от много години и съм голям фен на дуото им. С Рачков, дори играхме заедно във филма “Бунтът на L.” и съм живял с него един месец по време на снимките. С Део, който също участваше там и всяка сутрин, още от 6 часа чакахме с нетърпение Рачков да дойде, защото в киното се снима рано, а той идваше към 7 часа и направо ни скълчваше - само стояхме и се смеехме. Много е забавен и като човек, и като актьор.

- Део също има голямо чувство за хумор. Той правил ли ти е някакви номера?

- Сега се сещам, че веднъж ми даде една руска супа – борш с много сметана и едвам оживях! Не беше добре работата – не беше добър съвет от негова страна. Беше ми казал: “Това е хубава супа за събуждане!” Да, ама зависи какво събуждане – земетресение ли, или след това да не излизаш навън за няколко часа…

- Текстът на новата ти песен “Дух” е много мистичен. Каква е историята около създаването й?

- Текстът го написа Румен Гайдев-Гаро и в него той визира мен. Написал го е по музиката ми и явно тя нещо му напомня и го е вдъхновила, не знам каква е цялата схема. Каза ми, че съм имал много силен дух.

- А текстът на коя песен ти е любим и те вълнува най-силно?

- “Heal the World” на Майкъл Джексън. Харесва ми това послание - да променим света в по-добра посока. Сега, като имам дете и все гледам хубавите и позитивни неща. Ще е супер всеки ден да правим по едно добро нещо. Аз се опитвам на всеки да помогна - на приятели и не само на приятели, защото живота трябва да е едно прекарване на време, в което да правим добри неща, а не човек да се чуди каква щуротия да направи и да гледа в чуждия двор, или да гледа на комшията жена му колко е красива и колко е парфюмирана…

- Дуетът ти с Теди Кацарова – “Остани” е с кауза срещу насилието в училищата. Доколко голям е този проблем у нас и ти самият бил ли си обект на някакво насилие?

- Като малък съм имал такива случки. Един батко цели две години ме тероризираше, но като пораснах, един ден го хванах и аз също му забих няколко шамара, чаках пет години за това. В живота всичко се връща, затова мисли след пет години какво правиш…

- Ако ти имаше възможност, какво би променил в образователната ни система?

- На българския народ му трябва религия, за да може духа му да бъде вдигнат - да се учат пет часа история, три часа култура, етика и право и този народ ще се вдигне психически. Ако имах възможност щях да сменя цялата система – всеки първи час ще е морал, етика и право, а не математика и други подобни. Трябва да има и четене на Библията и фрази от нея, още от първи клас, също и от книги, като “Тимур и негова команда”, с които децата да се учат да помагат на възрастни хора. Ако си научим децата на тези неща и с времето всичко ще се оправи и ще тръгнем нагоре.

- Имаш малка дъщеря, говориш ли вече с нея на сериозни теми?

- Да, много говоря за история и на дъщеря ми, знам историята на траките, интересувам се от световната история, но най-вече от европейската история, така че българския дух го нося силно и високо. Прекланям се пред хора като Васил Левски и говоря за тях на дъщеря ми. Също така я водя по манастири и други забележителности, чета й за България и българската история, често и по нощите, когато е будна. Тя вече сама ме моли: “Тате, чети ми за България, много обичам!” Аз съм много българин по душа, горд съм, че съм българин и си знам историята. Знам, че нося гените на велики хора, които са били голяма империя и това ме кара да имам висок боен дух.

- Защо според теб, у нас като че ли няма ефир за стойностните песни?

- Аз, както и много мои колеги, продължавам да съм на мнение, че някой отгоре плаща да се опростачи този народ - с тази музика, която звучи в ефира. Това, че се пуска само 15 процента българска и 85 процента музика на друг език, това е културна деградация и унищожение на този народ! В нашия ефир не звучи българска музика, освен чалга, защото това, което пускат не е хип-хопът на “Ъпсурт”, а то си е направо кючек, защото нареждат, или рапират върху чалга мотиви, точно това е опростачването. Едно време Тодор Живков забраняваше да има такива неща и имаше цензура, а сега сред управляващите има и такива прости хора, че народът е почти унищожен, чрез всичко с формата на кючек.

- Как реагираш, ако докато си с дъщеря ти и по радиото пуснат песен с вулгарен текст?

- Изобщо не й пускам радио, а само през ю тюб й пускам някои парчета и определени неща, защото по радиото може да объркаш детето завинаги. Повечето радио станции, дори ако не са чалга, започнаха да пускат неща, приличащи на пошли кючеци. Детето ми не знае за кючека, не е могло да стигне до чалгата, мен ме е страх от това, но й пускам рок. Ариел харесва популярна, хубава музика и повечето български неща ги слуша, но аз все пак я контролирам. С нея слушаме “Ogi 23”, RDMK, Прея, Поли Генова, Михаела Филева, както и Дичо слуша... В момента с Теди Кацарова подготвяме още един дует, работя и върху самостоятелно парче.

- На какви игри обичате да играете с малката Ариел?

- С детето играем една вечер пъзели, или рисуваме. Тя ми носи всеки ден по една рисунка от училище и на нея винаги пише: “Тати, обичам те!” Казва, че мен ме обича най-много на света. Как да не съм щастлив, какво повече.

- Ти си харесван мъж и си имал връзки с едни от най-красивите жени у нас. С какво те спечели жената до теб – Карина и успя да те задържи?

- Моята жена е най-красивата. По-красива от нея не съм виждал, явно съм влюбен още. Ние още сме си гаджета, засега не сме женени и съм си влюбен - внимавам, ухажвам си я, свещи, вечери…, каквото каже тя.

- Готвиш добре. Какъв е вашият кулинарен афродизиак?

- Бялото вино и миди... Пях на празника на Несебър и оттам донесох миди и после - три дена ядем миди и направо полудяхме... Ариел явно скоро ще има братче, или сестриче!

- Момче, или момиче?

- Искам и момче и момиче, ако може две още! Направо близнаци - момче и момиче, ще е супер накуп. Вече съм в напреднала възраст и работя по въпроса.

- За сватба мислите ли?

- Ние сме си женени, другото е само излишни разходи.

- Посвещавал ли си песен или стих на Карина?

- Да, имаме един дует с Лора Караджова - “За първи път”, който е посветен на нея. Пее се: “Тебе искам всеки ден, за тебе моля се в съня си…”

- В една от песните ти има следната фраза: “Аз нямам шеф, аз нямам лев!” В живота изпадал ли си в такава ситуация?

- Откакто съм си шеф сам - не съм, докато преди изпадах много често. Тогава в старите групи други бяха шефовете, а сега шеф нямам. След старата ни група – “Rag Dolls” и с Митко Кърнев направихме D-2, като тогава бутахме едно полско фиатче, което не искаше да запали… Тогава долара беше 3000 лева, а ние пеехме за два долара на вечер и имахме такива моменти, нямаше пари и за баничка, както се казва. Дори съм работил много години като музикант в подлеза на “Плиска” и така съм изкарвал по 50-100 лева на ден. Това си бяха пари в тези години, защото по това време майка ми взимаше по 100 лева на месец.

- Най-ценният съвет, който си получавал от родителите?

- Най-ценните съвети ми е давал баща ми и на повечето неща ме е научил той - да не лъжа, да помагам на родителите, на приятелите и да си гледам децата. Също така да вярвам, че има и Господ и да правя хубави неща. Вярвам в Господ Бог и това е най-важно, за да съществуваме и да сме добре. Вече имам дете и заради него искам да постеля една добра пътека, защото вярвам, че нещата се връщат.

- Любима мисъл?

- Правете любов, а не война, и само деца! Обичам, като някой ми каже - всичко ще е наред и това ще мине! Често си напомням тези думи, както и мисълта „ако едно нещо няма да има значение след пет години, недей да се ядосваш за него повече от пет минути!”

Нашият гост

Звездата на талантливия изпълнител Дичо Христов изгрява като вокалист на група D-2, която основават заедно с Митко Кърнев през 1999 година. Преди това, той е част от групите “Атака”, “Селект”, “ЕС”, както и “Rag Dolls”, като фронтмен на която също не остава незабелязан. Заедно с момчетата от D-2 Дичо печели много награди, сред които са “Група на годината”, “Най-добра група на живо”, както и “Хит на годината” , която завоюват с песента “Ледено момиче” на годишните музикални награди на “БГ радио”. Той записва множество солови песни, както и съвместни проекти с някои от най-популярните ни изпълнители, като “Ъпсурт”, Поли Генова, Теди Кацарова, “СкандаУ” и Део.

Коментари

Задължително поле