Диян Митев: Със сигурност каузата и постиженията на Скатов ще мотивират хора по цял свят

Личен архив
Последната среща на Скатов и Митев преди експедицията на К2. Атанас е подарил с посвещение новата си книга "Седемте континентални първенци".

„Атанас  Скатов направи неща, които никой не вярваше, че може да се направят.  Ежедневните тренировки, изпитанията, тежката подготовка и тежките експедиции, всичко беше посветил на една кауза: опазването на природата и здравословния начин на живот.  Знам, че много хора от цял свят го обичаха. Със сигурност в световен мащаб постиженията му тепърва ще мотивират и ще бъдат пример“, каза Диян Митев от Сливен.  Малцина знаят, че старши инспекторът от „Пътна полиция“  е един от големите приятели на Скатов в родния му град. „Изгубих много скъп човек. Той ме вдъхнови да ходя в Балкана“, каза Митев. Запознали се преди няколко години, когато излязла една от книгите на Скатов. Диян поискал автограф. Заговорили се, установили, че даже са завършили едно и също училище – електротехникума в Сливен, почти по едно и също време. След това започнали да ходят в планината. Зиме, лете – двамата били там. Атанас показвал различни маршрути до връх „Българка“ и връх „Кутелка“ – две от любимите му места.  „Вдъхновил се по планините преди десет години, когато с баща си се качили на Ком. Тогава нещо се преобърнало.  Продавал е свои вещи – автомобили, мотоциклет, за да осигури средства за експедициите си. Живееше изключително скромно. Не го вълнуваха вещите на лукса и въобще материалното.  Кой се е качвал два пъти на Еверест? Изкачи седемте контитентални първенци, след това се посвети на другата цел – Хималайската корона. Имаше мечти и ги следваше“, каза още Митев.
За последен път се видели няколко дни преди да замине за експедицията на К2. Скатов го поканил у дома си в Сливен. Подарил му последната си книга „Седемте континентални първенци“.  Хапнали вегански гозби.  Атанас му казал, че е тренирал много - не само в планината, а и вкъщи... „Когато стана голямата трагедия, не ми се искаше да вярвам, че наистина е загинал. Много неща се изписаха и се изговориха. Аз бях и съм сигурен в едно: Наско беше подготвен, той безкрайно обичаше живота и не би жертвал живота, за да изкачи върха на всяка цена, сега… Той беше изключително отговорен. И безпределно верен на каузата си:  природата. Предаде любовта си към планината на толкова много хора…Спокойно можем да кажем, че е един от днешните будители.  С това искам да го запомним“, заяви Диян.  Тръгнат ли из планината със Сините скали, приятели и близки на Скатов знаят, че по тези пътеки е вървял герой.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони