Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

Арестуваха 9 души, транспортирали кокаин, скрит в ананаси

Протест в Сливен срещу увеличението на таксите за ясли и детски градини

Удължава се грипната ваканция в Пернишка област

Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

ДКЦ-тата и Столична община гонят частните лаборатории

Поликлиниките и медицинските центрове искат да бъдат премахнати частните лаборатории, които дублират дейностите им. Причината за това е, че те отклоняват пациентския поток и водят лечебните заведения към фалит. От столичната община заявиха, че ще съдействат за това.

Най-силно засегната от този проблем е столичната 29-та поликлиника, в която се помещават 5 лаборатории като работата на общинската е иззета от 4 частни. Заради тяхното присъствие в сградата на центъра днес в лаборатарията са извършени едва две изследвания, съобщава БНТ. Въпреки че е губеща, управата на здравното заведение не може да я затвори, защото едно от изискванията да бъдат диагностично-консултативен център е наличието на собствена лаборатория. Според управителя на центъра д-р Росица Спасова частна структура в общинско лечебно заведение не трябва да има.

„Премахването на тези частни структури, които изцяло подтискат нашата дейност, е едно от задължителните условия, за да може лабораторията на лечебното заведение да работи“, обясни тя.

Д-р Спасова посочва, че причина лабораторията да е изправена пред фалит се дължи и на факта, че общопрактикуващите лекари и специалисти насочват пациентите си към частните лаборатории, от които получават комисионни. Твърдение, което шефът на една от частните лаборатории, които работят на територията на поликлиниката, категорично отрече. И добави, че идеята на Общината да ги изведе от центровете е част от войната, която години наред общината води с частниците.

Д-р Неделко Чалъков, управител на частна лаборатория: „Ще направят проблем на пациентите, то нищо друго няма да създадат. Ако там пациентите чакат в някакъв коридор, макар и неотоплен, но все пак в коридор вътре в сградата, на другия ден ще трябва да чакат на някакво място без отопление“.

Според Чалъков причината хората да използват услугите им се дължи на факта, че в лабораторията на поликлиниката не се извършват редица изследвания. А тези, които се правят, в много от случаите дори са по-скъпи отколкото при тях. Тези думи бяха опровергани от управителката на центъра д-р Спасова, която заяви, че заради частните структури не могат да спечелят средства, с които да купят необходимата техника за извършването на изследванията, които те правят в момента.

Д-р Спасова добави, че ще наеме частни изпълнители, но такива, които да допълват дейностите в поликлиниката, а не са нейни конкуренти. Управителката коментира още, че загубите, които търпят, са много по-големи от колкото приходите, които получават от събирането на наеми.

„Имаме зъботехническа лаборатория с четири кабинета с около 103 квадрата, която плаща наем от 49 стотинки на квадратен метър. Може да си представите този наем за какво би могъл да служи. За 103 кв. метра плащат 50 лв. и 56 стотинки ми се струва, че беше“, разказа д-р Спасова.

За да се премахнат тези случаи, от Столичната община ще да прехвърлят управлението на сградния фонд на управителите на лечебните заведения. И ще лишат районните администрации да отдават под наем площи в поликлиниките. По този начин управата на диагностично-консултативните центрове ще могат сами да определят наемите и да реализират печалби, които да подпомагат дейността им.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Частните лаборатории да плащат наем!!! Сещам се за един доктор- ЦВЕТАН ВЕЛИНОВ се казва. По същия начин- частна лаборатория в държавна институция. Как е възможно!!! Да не говорим, че само едни и същи неща говори. Много съм разочарован от него! Дано не ви се налага да попаднете при него.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.