На 20 ноември 2018 да почерпят

2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

ДЛС „Паламара“ разсели в страната 51 елена Следят ги с GPS

51 благородни елена, отгледани в елитното Държавно ловно стопанство „Паламара“, Шуменско, са резселени тази година в ловни и горски стопанства на територията на цялата страна. Интересът към животните е изключително голям, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

„През декември м.г. уловихме животните, чрез специални капани, разположени на две места в стопанството. В Закона за лова е предвидено кошутите, приплодите и шиларите да прекарат в огражденията минимум 45 дни. Това е карантинен период, в който са под наблюдение на ветеринарен лекар и специалистите ни по лова“, разказа директорът на ДЛС-Паламара инж.Севен Башлъ. Около 100 елитни животни са били отделени в две ограждения. От тях в началото на тази година 21 са разселени в ДЛС-Студен кладенец, по 14 броя в ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица, а два приплода в ДЛС-Витиня.

Според инж.Башлъ, колегите му от страната искат по този начин да увеличат числеността на елитните животни в стопанствата си, да опреснят поколението, а и да вкарат нов вид, където такъв няма.
За разлика от предишни години, животните са били маркирани с ушна марка, а на 2 бяха поставени проследяващи устройства, които през определен интервал от време отчитат чрез gps активността им. Тъй като те обикновено се движат заедно, устройството позволява да се проследи цялата популация и да се наблюдава от експертите по лова.

Основно за разселване се избират кошути и приплоди, но от стопанството в Тервел поискали и шилари.
„Всички животни бяха в отлично състояние, като придвижването им до териториалните поделения стана със специализиран транспорт и в клетки, за да не се наранят. През цялото време сме полагали изключителни грижи. Сигурен съм, че през 2019 г. от нашето стопанство ще бъдат разселени в страната още благородни елени“, каза инж. Башлъ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.