ДЛС "Паламара" разсели в страната 51 елена

Следят ги с GPS

51 благородни елена, отгледани в елитното Държавно ловно стопанство "Паламара", Шуменско, са резселени тази година в ловни и горски стопанства на територията на цялата страна. Интересът към животните е изключително голям, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

"През декември м.г. уловихме животните, чрез специални капани, разположени на две места в стопанството. В Закона за лова е предвидено кошутите, приплодите и шиларите да прекарат в огражденията минимум 45 дни. Това е карантинен период, в който са под наблюдение на ветеринарен лекар и специалистите ни по лова", разказа директорът на ДЛС-Паламара инж.Севен Башлъ. Около 100 елитни животни са били отделени в две ограждения. От тях в началото на тази година 21 са разселени в ДЛС-Студен кладенец, по 14 броя в ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица, а два приплода в ДЛС-Витиня.

Според инж.Башлъ, колегите му от страната искат по този начин да увеличат числеността на елитните животни в стопанствата си, да опреснят поколението, а и да вкарат нов вид, където такъв няма.

За разлика от предишни години, животните са били маркирани с ушна марка, а на 2 бяха поставени проследяващи устройства, които през определен интервал от време отчитат чрез gps активността им. Тъй като те обикновено се движат заедно, устройството позволява да се проследи цялата популация и да се наблюдава от експертите по лова.

Основно за разселване се избират кошути и приплоди, но от стопанството в Тервел поискали и шилари.

"Всички животни бяха в отлично състояние, като придвижването им до териториалните поделения стана със специализиран транспорт и в клетки, за да не се наранят. През цялото време сме полагали изключителни грижи. Сигурен съм, че през 2019 г. от нашето стопанство ще бъдат разселени в страната още благородни елени", каза инж. Башлъ.

Коментари

Задължително поле