Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Кери към Тръмп: Подайте оставка Спирането на работата на правителството било срамно

Путин: Русия и Турция продължават да реализират големи проекти и всичко върви по план

Връщат заменките с новия закон за земята Целият бранш против предложените от аграрното министерство промени

ДЛС „Паламара“ разсели в страната 51 елена Следят ги с GPS

51 благородни елена, отгледани в елитното Държавно ловно стопанство „Паламара“, Шуменско, са резселени тази година в ловни и горски стопанства на територията на цялата страна. Интересът към животните е изключително голям, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

„През декември м.г. уловихме животните, чрез специални капани, разположени на две места в стопанството. В Закона за лова е предвидено кошутите, приплодите и шиларите да прекарат в огражденията минимум 45 дни. Това е карантинен период, в който са под наблюдение на ветеринарен лекар и специалистите ни по лова“, разказа директорът на ДЛС-Паламара инж.Севен Башлъ. Около 100 елитни животни са били отделени в две ограждения. От тях в началото на тази година 21 са разселени в ДЛС-Студен кладенец, по 14 броя в ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица, а два приплода в ДЛС-Витиня.

Според инж.Башлъ, колегите му от страната искат по този начин да увеличат числеността на елитните животни в стопанствата си, да опреснят поколението, а и да вкарат нов вид, където такъв няма.
За разлика от предишни години, животните са били маркирани с ушна марка, а на 2 бяха поставени проследяващи устройства, които през определен интервал от време отчитат чрез gps активността им. Тъй като те обикновено се движат заедно, устройството позволява да се проследи цялата популация и да се наблюдава от експертите по лова.

Основно за разселване се избират кошути и приплоди, но от стопанството в Тервел поискали и шилари.
„Всички животни бяха в отлично състояние, като придвижването им до териториалните поделения стана със специализиран транспорт и в клетки, за да не се наранят. През цялото време сме полагали изключителни грижи. Сигурен съм, че през 2019 г. от нашето стопанство ще бъдат разселени в страната още благородни елени“, каза инж. Башлъ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.