Доналд Тръмп ще направи държавно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет Втора

Македонска фирма плаща за брандиране на лични автомобили в България Платформа свързва рекламодатели и собственици на коли

„Ротари“ в Сливен бе домакини на турнир по баскетбол 3х3

УМБАЛ “Св. Марина“ Варна има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР

Министър Захариева: България продължава силно да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора

„Небесни ментори“ обединява футболисти, съдии и журналисти

Отнеха книжката на Мария Банева заради катастрофата, при която блъсна млад мъж миналата година

Скандалите във ВТУ вещаят назначаване на служебен ректор

Център „Алеф“: У нас няма място за нацизъм

Беларус прекрати износа на нефт за Украйна, Полша и Балтийските страни

Министър Вълчев: Учителите и родителите имаме мисия да направим децата по-добри

Пенев защити съдиите, нападна БФС, Бодуров изгоря

Млади художници разкрасиха Сливен за Великден

Отбелязваме рождения ден на Петя Дубарова

Съдят за палеж ученик, обвинен и в опит за убийство

Длъжникът най-често е мъж на 30 г., зодия Стрелец

Данните за длъжниците представиха Димитър Бончев, Райна Миткова и Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Некоректният платец у нас най-често е мъж на 30 години, зодия Стрелец, който не съумява да прецени правилно приходите и разходите си, а същевременно живее динамичен живот и взима спонтанни решения. Това съобщиха от Асоциация на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Най-голям е броят на клиентите с просрочени задължения в Пловдив, Бургас и Стара Загора, с което първите два града продължават да са начело в черния списък за втора поредна година. Най-съвестно покриват вноските по кредитите и плащат сметките си в София, Русе и Враца.

“С растежа в устойчивостта на доходите расте и потреблението, както и нуждата на много клиенти да подобрят стандарта си на живот, да ползват повече и по-висококачествени стоки и услуги. Не всички обаче имат достатъчно добра финансова култура и тази стъпка понякога ги превръща в некоректни платци. Младите хора в големите градове са най-честите примери за тази тенденция”, кязя Лилия Димитрова, член на УС на АКАБГ.

През 2018 г. средният размер на просрочения дълг е 1161 лв., при 775 лв. през 2017 г. С това дългът се доближава до средната брутна работна заплата за изминалата година. Според Райна Миткова, председател на асоциацията, ръстът в средния размер на борчовете се дължи на нарастващите доходи, както и на факта, че потребителите са готови да ползват по-големи кредити.

Данните показват, че расте делът на задълженията от типа банкови продукти. При близо 42% от всички необслужвани дългове през 2017 г., през миналата година банките имат дял от 51%.

“В момента банките активно възлагат необслужваните си заеми за събиране. След стрес тестовете тези институции подхождат много по-внимателно към темата с некоректните си платци. Те възлагат необслужваните кредити на значително по-ранен етап – между 30 и 90 дни след датата на забавяне”, казва Лилия Димитрова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това за зодиите, и че звездите им го говорят изби стрелката на тъпомера.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.