Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

Длъжници на КТБ не връщат 6 млрд. лв. кредити (ОБЗОР)

Голяма част са дружества бушони от групата, контролирана от Цветан Василев, твърдят синдиците

Фирми и физически лица дължат 6,082 милиарда лева непогасени кредити към Корпоративна търговска банка. Това показва пълният списък на некоректните длъжници на КТБ, който публикуваха синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова.

“Голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. дружества бушони, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за “транспортиране” на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев”, посочват синдиците. И подчертават, че въпреки многобройните съдебни и съдебно-изпълнителни дела, които КТБ АД (н) е завела срещу некоректните кредитополучатели, голяма част от тях не погасяват своите задължения. “Те използват всякакви методи и действия, за да не погасяват задълженията си и да отклоняват активи, които могат да послужат за удовлетворяване на банката, с което увреждат интересите на вложителите на банката, които сега са и нейни кредитори, пишат Донов и Маринова. Според тях това ще се отрази съществено върху размера на събраните суми в масата на несъстоятелността и съответно върху сумите, които ще се разпределят между кредиторите на банката.

В списъка фигурират 193 компании, като с най-големи задължения са фирмата “Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)” АД, която дължи 181,27 млн. лева, и “Глас индъстри” АД – със 177 млн. лв. Мажоритарен акционер в капитала на ТЦ-ИМЕ АД е чуждестранното дружество EFV International Financial Ventures Ltd., което също се свързва с името на Цветан Василев. “Глас индъстри” пък е компанията, чрез която банкерът купи фабрика за стъкло в Парачин, Сърбия.

В списъка с длъжниците влизат и други, свързани с банкера фирми – “Корси Маунтин Резорт” АД – с 88 млн. лева, “Хелт енд Уелнес” АД – с дълг от 29,3 млн. лева, и “Сана спейс хотел Хисаря” АД – с 15,76 млн. лева, “Авионамс” АД – 12,2 млн. лева.

Сред големите длъжници е и “Нафтекс петрол” ЕООД, която е част от групата на “Петрол”, контролирана от Гриша Ганчев. Компанията има невърнати кредити за 129,74 милиона лева на КТБ.

Над 141 млн. лева дължи “Алфа кепитъл” АД, а “Родина Пропъртис” ЕАД – 133,8 млн. лева, показва списъкът на синдиците.

В него сред физическите лица присъства и бившият изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров, който има 591 хил. лева задължения. Както и изпълнителният директор на фалиралата банка Орлин Русев – със 123 хил. лева.

Схеми
И близки до Костов със заеми

В списъка на кредиторите е и фирма “Хрисома” ООД, която не е върнала 3,33 млн. лева заем на КТБ. Съсобственици на компанията са Мая Христова Кирчева и Георги Христов Кирчев. Дамата е сред учредителите и член на управата на фондацията на съпругата на Иван Костов – Елена Костова, “Бъдеще за България”. “Хрисома” бе собственик на срутилата се 5-етажна сграда на ул. “Алабин” в центъра на София на 19 септември 2006 г., под отломките на която загинаха две момичета.

Освен фирмата двамата собственици не са върнали лични кредити към КТБ. Георги Кирчев дължи 47 хил. лева, а Мая Христова – 18 хил. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Парцала борисов и айдуците му катурнаха КТБ, за да откраднат парите и печелившите фирми, за това тези милиарди няма да бъдат върнати никога.Парцала борисов открадна 20 млрд. от заемите, които изтегли, от бюджета краде, от еврофондовете краде , от контрабанда и от КТБ. Само за две години мандат40-50 млрд. лева открадна парцала борисов с айдуците си. Но да видим още колко балами ще гласуват за него и свинефермата му герб.

 2. @Велемир – Що не земеш да си пиеш хапчетата?!!
  Дебелянчо и Орешарски стояха отстрани и се чудеха, нали? Да ви еba у тъпите комунистически тролове….

  1. Не се пренапрягай. Там където има дим, има и огън.

 3. върнете парите, мошеници. най-голямата далавера в новата история на българия, айде виновниците да си получат заслуженото. а ония дерибей василев заслужава просешка тояга

 4. Ама няма такова животно като „Отказ на длъжниците да плащат“- който не плаща при Василев на заточение

 5. Здравейте,
  Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лична, бизнес цел или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят да разширят бизнеса ви, предлагайки кредити от всякакъв вид. ако се интересувате, свържете се с нас днес (24hoursloanservices@gmail.com)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.