Бербатов е сензационна опция за „Юнайтед“

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа във Варна

„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Тракийски дворец крие светилище на Дионис Прецизно геодезично заснемане показва уникален обект, главната част в него е 30-метрова церемониалната тронна зала

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Пожарникар загина, след като пожарна се обърна в крайпътно дере край Куклен

Длъжници сме на Ботев и героите на националното освобождение Аналогиите между българските революционери и днешните терористи са нелепи и оскърбителни

В последно време в публичното пространство се мяркат неуместни аналогии между героите на нашето национално освободително движение и съвременните терористи. Освен невежествени, тези сравнения са оскърбителни и показват историческо безпаметсво.

Каква е разликата между Ботев и Левски и тези, които взривяват влакове и самолети,пазари, автобуси, летища, театри, концертни зали, където се събират хора без никакво отношение към техните проблеми?… Какво е същностното различие между революциите и тероризмът, след като и в двата случая има смърт, разрушения и обществена паника?

Най-главната разлика между революция и тероризъм е в целите – защо се прави, каква е крайната цел, която трябва да се постигне чрез насилствените действия и евентуалното пожертване на обикновени, невинни същества, а също така – и в методите им.

Революционерите насочват ударите към представителите на властта и тези, които ги обслужват. Когато воюват срещу тиранията – воюват с армията и всички, които бранят угнетителите. Разчитат на съпричастността на цялото население и не крият каузата и целите си.

Съвременните терористи вършат обратното. Те насочват ударите си към беззащитни, случайно попаднали на местопроизшествието живи същества вместо към онези, които са причинили бедите им. Те се стремят да спечелят „победа” чрез разрушаване на това, което е строено от човеци като тях самите, страдащи от същите социални злини, причинявайки нещастия и скръб на техните близки и цялата им държава.

Мълчаливият фанатизъм на самовзривяващите се не допринася с нищо за добруването на техните близки, напротив – носи им страдание. Тогава защо го правят? Защо не търсят друг начин за промяна на обществената ситуация в желаната от тях посока? Отчаянието ли надделява над разума? Или умопомрачението?

Нямаме смислени отговори на тези въпроси. А докато не ги намерим, не разкрием причините за явлението, няма как да отстраним проблема. С тероризъм срещу тероризма нищо разумно няма да се постигне.

Революцията е градивен, исторически оправдан процес на национално, духовно и икономическо освобождение.Тероризмът е вредоносен, разрушителен за общественото битие процес на отмъстителство за несправедливо преживяни беди или пък е опит за превземане на чужди територи по коварен начин.

Революционерите имат ясна, общественополезна според тях цел и кауза, а и ги прогласяват предварително като всячески се стремят да не ги компрометират пред обществеността. Ботев не само не допуска насилие, обида или друго провинение спрямо пътниците на „Радецки”, сред които имало група мюсюлмани и един турски паша, а както установява впоследствие анкетната комисия, лично показва на втория капитан, че касата, товарите и багажите на кораба са в пълна изправност.

Революционерите се стремят към положителна промяна в общественото битие, за която имат ясна представа. Те са убедени, че тя не може да се постигне по мирен, диалогичен начин с властимащите и затова преминават към насилствени методи.

Рискът за живота си революционерите поемат доброволно като саможертва за доброто на общността. Девизът им най-ясно е формулиран от самия Христо Ботев: „Свобода или смърт” и той е изписан на знамето на революцията.

Революцията е духовна и социална промяна. Затова тя е по силите само на интелектуално зрели личности. Те са осъзнатите предводители на промяната. Затова гениалните прозрения на Христо Ботев за стратегията и тактиката на българското революционно движение са в основата на окончателния успех на българското революционно движение – освобождението на България, пък макар и не само със собствени сили, каквато е била мечта му.

Аналитичното и интуитивно осъзнаване на този факт е принудило Христо Ботев да предприеме саможертвената, обречена четническа акция на кораба „Радецки”, с цел не само да предизвика съчувствие в европейската и руска интелигенция, а най-вече чувството им за историческа отговорност към един изоставен и предаден на мюсюлманския произвол стародавен християнски народ.

Без неговата дипломатическа стратегия чрез изпращане на писма до западните вестници, написани на техните езици, без благородния спектакъл, разигран на кораба „Радецки”, без героичната му кончина, делото на Васил Левски щеше да остане непроявено докрай..

Христо Ботев усеща ключовото значение на онзи исторически миг и не му позволява да избяга. Хваща го с мисълта и ръката си. Неговата гениална поезия и гениална проза тънат в забвение или са преработвани, съкращавани и преиначавани според политическата конюнктура.Колцина днес знаят, че гениалният българин е писал и многобройни статии, които са истинска програма за просперираща България във Великата Балкания? Ние сме в дълг пред този интелектуален гений, но не си го признаваме. Затова няма негов внушителен монумент на централно място в столицата ни, а само бюст в един от парковете й. Затова не са преиздадени трудовете му в автентичния им вид и пълнота. Затова малцина знаят, че само третият том от пълното събрание на съчиненията на Христо Ботев от 1940 година съдържа цели 596 страници изпълнени със статии и дописки по политически и обществени въпроси, съвсем актуални и досега. Широко известно е тефтерчето на Левски, което политиците обичат лицемерно да цитират, но че и Ботев е имал лично тефтерче, което е предал за съхранение при качването си на кораба „Радецки” малко се знае. И че от него доста страници със стихове са изчезнали, вероятно не случайно.

Въпросът, който сега звучи особено актуално е – ще съберат ли сили и кураж нашите издатели да преиздат поне публицистиката на Христо Ботев в нейния автентичен вид и ще дойде ли скоро времето да посрещнем национален празник пред негов монумент на главната алея пред Националния дворец на културата?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. „Революционерите насочват ударите към представителите на властта и тези, които ги обслужват. “ Мдаааааа… „доц“ Гагова… Пропагандно и с патос написано…. Един вид – ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ, която може да избърше всяко л*йно. Ама не е истина. За съжаление… А като доказателство мога да ви представя убийството на 16 годишно чираче от Левски. Не, че за мен Левски е престанал да бъде българин и родолюбец. Не, г-жо Гагова. ВЕЛИК Е!!! Но е убил дете и с това само потвърждава тезата /която Вие неуспешно се опитвате да оборите/, че всяка революция и метеж проливат и невинна кръв. Аз не защитавам религиозните фанатици от ИДИЛ, които се бият за вяра. Защитавам всяка общност, която се е самоопределила и иска независимост – македонци, украинци, кюрди… Последните нямат много възможности да се борят за каузата си. И за това проливат и невинна кръв. ТОЧНО, КАТО ЛЕВСКИ! Но това ги прави чудовища само във вашите очи. За народа си те са патриоти, революционери и светъл пример за младите. Точно, както учим нашите деца да следват пътя на Ботев и Левски!

  1. съгласен съм, че обосновката е изсмукана от пръстите.
   отделно от това, че авторката не е евроатлантическа демократка.
   според тях всеки който се опитва да им катурне властта е терорист, а когато те плащат на някого да катурне чужда власт, чак тгаз е борец за свобода и демокрация.
   а всички знаем, че турция е евроатлантически партнер. демек Ботев попада в първата категория.

  2. Ново научно изследване доказва, че Левски не е убил момчето. Убийството му е приписано поради думите на един единствен свидетел Вутьо Ветьов от Видраре.
   „ВЪПРОСИ КЪМ ДЯКОНА
   Дяконе, ти чу [и] разбра казаното от Вутьо Ветьов, какво ще речеш на това?
   Ето и извадка от разпита:
   Аз чух казаните от тогова думи, но аз не съм лицето, което уби човека в Ловеч.
   Защо да те клевети тоя човек, да изкаже тебе, а не друг?
   Вижда се, че всеки хвърля вината върху мене, и тоя казва за мене: „така направи, иначе направи“, но аз не съм го извършил. Тоя Вутьо Ветьов ми донесе и предаде, в Правецкия хан писмото със съобщението за това произшествие.“

 2. „Революцията е градивен, исторически оправдан процес на национално, духовно и икономическо освобождение.“ Ако тази „МЪДРОТИЯ“ я изречете пред жертвите на ГУЛАГ или нашите лагери на смърта, жива ще ви одер5ат, г-жо Гагова. яма революция, която да е градивен процес. Всички са деструктивен и причиняват много жертви. Революцията е НЕИЗБЕЖЕН процес, г-жо. Може да се каже и ОПРАВДАН, защото тези от горе не могат, а тези от долу не искат. Но да ми жонглирате така с понятията е срамота! Язък Ви за доцентството! Революциите сменят една диктатура с друга. Единственият градивен и мирен начин за развитие е народовластието. Само дето трите власти не трябва да са независими, а всяка да е зависима от едната и да зависи от другата останали. За да има контрол. Защото безконтролноста е по-лоша и от диктатура.

 3. Типичен соц. стил. Със големи локуми. Същата работа щеше да е ако Труд платят да им напишат за 10 или 20 лева реферат в някой от сайтовете. Лошото е, че вместо специалисти се интервюират „титли“, които са свикнали от време оно да въртят локуми и в крайна сметка този които си е направил труда да ги прочете и вникне след 300 зора да разбере, че цялата статия написана по повод, че някой сравнили някъде нещо е за да се измисли новата „новина на деня“. Пак пълнеж.

 4. ,,No matter“, ama 4e go kaza:“…poslednite,t.e. kurdite,nyamat mnogo vuzmoznosti da se boryat za kauzata si.İ za tova prolivat nevinna kruv“! Kyurdite imat vsi4ki vuzmoznosti da si zashtishtavat pravata si v ramkite na Republika Turciya:legalna partiya,predstaviteli v Parlamenta,pe4atni organi i t.n. İ v poslednite godini mnogo postignaha v tova otnoshenie.İ zanapred shte imat oshte pove4e v tova otnoshenie.No tselta im e ne e samo izvoyuvane na prava,a pod pretekst,4e se boryat za prava vodyat vuoruzena teroristi4na voyna za destabilizaciya na Turciya! Vsi4 ko tova stava pod dirigenstvoto na amerikancite(podtikvani ot edin drug pretendent za redionalen lider-israel)i Zapada,koito nyamat interes ot edna silna vuv voenno i ikonomi4esko otnoshenie musulmanska Turciya! Kurdite prosto sa masha v planovete im! İ tazi tyahna ,,osvoboditelna borba“ ne se podkrepya ot cyaloto kurdsko naselenie,na koito im e omruznalo desetki godini da ziveyat v edna nesigurna i nemirna obstanovka.Zashtoto,ako se podkrepyashe ot cyaloto tova 15-20 milionno naselenie edinodushno nikoya armiya v sveta ne bi uspyala da gi spre! A Za otdelna durzava ,,kurdistan“ kurdite mogat samo da me4tayat-kakto go pravyat ot stoletiya! İmay si durzava,no ne na nasha teritoriya,koyato e izvoyuvana s geroizuma na stotici hilyadi zertvi! Po tvoyata logika, ,,no matter“ i nie,turcite v bg zna4i si imame pravo na nezavisima durzava,taka li e?! Zashtoto shtom kazvash, 4e ,,zashtishtavash vsyaka obshtnost,koyato se e samoopredelila i iska nezavisimost…“?!?!

 5. Много добра статия и анализ на ситуацията с творчеството на Ботев и каузата му , която е и на Левски и съратниците им . А „nqma zna`enie“ се опитва да философства дървеняшки на тема „революция“ . Революцията е кратка форма на еволюцията , и съответно има своите недостатъци – загуба на човешки и материални ресурси в къс срок . Същите загуби се претърпяват и в еволюцията , а може би и по-големи . Например , ако не беше Априлското въстание от 1876 г./категорична революция/ и последващата го Рускотурска Освободителна война , едва ли сега щяхме да имаме ТРЕТА Българска държава , постигната с ЕВОЛЮЦИЯ или както казва „nqma zna`enie“ – „Единственият градивен и мирен начин за развитие е народовластието“ – абсолютна химера ! Последните 28 години от българският преход към народовластие – „демокрация“ , доказват , че такова животно е като китайските дракони – просто не съществува ! А същият резултат е и в „най-развитата демокрация“ – в САЩ – при условие , че 2% американци притежават над 50%-60% от активите на държавата , а останалите 98% население се задоволяват с остатъка , като е ясно , че те произвеждат 100 % блага .

 6. Rodata na palestinskite teroristi diga banket , zashto? Ami vervat che tehnia , heroe’ e v raia so 70 chernooki devici, I sa ubedeni v tui.

 7. Съгласна съм с доц. Гагова, че революцията е градивна, когато тя представлява налагане на нова качествена определеност и форма на дълго натрупвани количествени изменения, точно както казва flint – „революцията е кратка форма на еволюцията , и съответно има своите недостатъци – загуба на човешки и материални ресурси в къс срок“. Деветосемпемврийското въстание у нас и Октомврийската революция не са революция, а външно предизвикан метеж, да ме прости nqma zna`enie.
  И идваме до темата за забравата на героите – техните идеали са мащаб за сравнение, който не е удобен на новите „герои“ на нашето време, които търсят освен кариера и блага и безсмъртие – да не споменавам една паметна плоча кой е направил ремонт с обществени средства на ремонтираните Столични хали, когато стотици загинали герои , общественици и дарители тънат в забвение.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.