Дмитрий Песков: Изявлението на Милош Земан, че "Новичок" е бил произвеждан в Чехия, доказва несъстоятелността на обвиненията на Лондон срещу Москва

Изявлението на чешкия президент Милош Земан, че нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" е било произведено в незначително количество и съхранявано в Чехия, говори "красноречиво" за несъстоятелността на обвиненията на Великобритания към Русия. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Думите на Земан потвърждават "абсолютната провокационност и авантюристичност на цялата история със семейство Скрипал", каза Песков за отравянето бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за което Лондон обвини Москва.

Шефът на кремълската пресслужба отбеляза, че Земан не е съобщавал, че в Чехия е произведено същото вещество, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал. "Ние с голяма доза сигурност изказвахме предположението, че това вещество е можело да се произвежда в други държави по света, в частност в страни, които, както те твърдят, разполагат с противоотрова, и навярно също са произвеждали това вещество или са притежавали някакви количества от това вещество", каза Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано днес Земан, който се позова на доклади на чешкото военно разузнаване, съобщи още, че агентът от групата "Новичок", използван за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март, е от типа А234, докато този, произведен в Чехия, е бил от типа А230, предаде ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят