„Дневник“ пусна фейк срещу Каракачанов

Абсолютно невярно е, че МО е подписало договор за 310 млн. лв. за ремонт на самолетите Су-25

Днес сайтът „Дневник“ публикува фейк материал срещу Министерство на отбраната със заглавие "Български СУ-25 ще бъдат ремонтирани за 310 млн. лв след обява за 41 млн."

Какво се внушава в дописката на сайта на Прокопиев?

През август 2018 г . Министерство на отбраната пуска обществена поръчка за ремонт на руските щурмови самолети СУ-25. Те са доставени в края на 80-те години на миналия век и оттогава са ремонтирани само веднъж. Българските ВВС разполагат с 14 машини от типа Су-25, от които само 4 летят.

Общата стойност на поръчката е 82 милиона лева със срок на изпълнение до 2022 година. На търга се явява беларуската компания "ОАО 558 Авиационно ремонтен завод“. Процедурата е с пряко договаряне поради спецификата на военните поръчки, типа на самолетите и тясната специализация на авиационната индустрия. Беларусите оферират цена от 310 милиона лева, почти 4 пъти по-висока от заложените до 82 милиона от възложителя Министерство на отбраната. Тук трябва да се отбележи, че законът позволява на министъра на отбраната да сключва договори до 41 млн. лв. без ДДС. За суми над 50 млн. лв. се изисква проект за инвестиционен разход, одобрен от Министерския съвет.

МО кани фирмата на преговори, въпреки че офертата надвишава в пъти заложената индикативна сума от 82 милиона лева, защото това налага процедурата. Това, че има покана за преговори обаче не означава, че е подписан договор. Още повече за 310 млн. лв., както внушава „Дневник“ със заглавието си.

Но фейк новината на „Дневник“ се разпространява и валят негативни коментари срещу Министерството на отбраната.Това е нагледен пример как частна медия поради интересите на собственика си разпространява фалшива информация. Иво Прокопиев е подсъдим за измами в особено големи размери. Грози го затвор до 15 години. Колкото и да се опитва да сваля правителството, когато се докажат престъпленията му, ще лежи. Колко - съдът ще каже.

sdsd

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/10/25/3332986_bulgarski_su-25_shte_budat_remontirani_za_310_mln_lv/?ref=home_mainStory&fbclid=IwAR0CeekFqhZ1ZmVhEjpKy1_PHSj70KzrwpJKvayNkMqJctYX-vrppzhMgNo

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини