На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Към „историята си” добавяме истерия След Паисий, комай нищо

Над 200 000 протестират в Прага срещу чешкия премиер Андрей Бабиш

Над 100 души са арестувани по време на протест на „жълтите жилетки“ в Париж (СНИМКИ и ВИДЕО)

Куфарът, стреснал търновци, се оказа празен

Ивелин Попов слага край на кариерата си в националния отбор по футбол

Кола се удари в полицейски джип в Ямбол

Вицепремиерът Каракачанов: Предложението ни е първият ден от болничните да не се плаща, парламентът ще решава

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло

Дневният център за деца с увреждания в Свищов представен в Германия като добра практика

Дневният център за деца с увреждания в Свищов беше избран като добра практика от България и представен на международен форум в Германия.Преди броени дни в гр. Кьолн се проведе първата среща на високо ниво по линия на инициативата на УНИЦЕФ „Градове с грижа към децата“.

Основната цел на събитието бе представяне и обсъждане на различни подходи за подобряване правата на децата чрез поемане на ангажименти на местно ниво, както и идентифицирането и обмен на добри практики. С форума бе отбелязана и 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето и напредъка в прилагането на основните й принципи. Българските местни власти бяха представени от НСОРБ.

Участието на българските представители бе в сесията, посветена на препятствията пред децата с увреждания и преодоляването на предизвикателствата. Госпожа Яна Дочева, презентира добрата практика на Дневен център за деца с увреждания в гр. Свищов и услугите, чрез които все повече деца развиват умения, интегрират се в обществото и живеят пълноценен живот.

Чрез историята на едно деветгодишно дете бяха представени услугите и екипът на Дневния център, които са част от неговото развитие.
През последните четири години община Свищов осигури подходяща материална база, отговаряща на нуждите на децата от Дневния център в гр. Свищов, защити увеличаване на капацитета с 10 места, както и спечели проект за разширяване на услугите чрез включване на дейности по ранна интервенция на уврежданията и семейна подкрепа за още 60 деца от Общината.

В дискусията бяха обсъдени и основните предизвикателства и бариери пред децата с увреждания – физически, комуникационни, институционални и тези свързани с нагласите и възприятията.

В срещата се включиха участници от над 60 страни и над 200 общини. Сред по-изявените говорители бе Янис Мак Дейвид, който въпреки своите увреждания (роден е без ръце и крака) успява да живее по начин, немислим за хора с неговите проблеми. В заключение на сесията бе изведено следното послание към местните власи: „Не създавайте повече бариери. Създавайте среда достъпна за всички“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.