Днес в Дания се провеждат парламентарни избори

Снимка: Архив

Днес в Дания се провеждат парламентарни избори, а след тях страната вероятно ще бъде управлявана за втори път от жена, предаде БНР. С най-големи шансове за победа е опозиционната социалдемократическа партия.

Социалдемократите водят в допитванията с 29 процента подкрепа, следвани от либералите на премиера Ларс Льоке Расмусен с 18 процента. Под ръководството на Мете Фредериксен социалдемократическата партия в Дания значително промени политиката си в посока десница. Фредериксен, която се стреми към поста на либералния министър-председател Расмусен, настоява за значително ограничаване на миграцията и изнасянето на приемните центрове за бежанци извън Дания. Именно на от части възприетите послания на крайнодасната Датска народна партия се дължи и успехът на социалдемократическата партия.

Друга основна тема в предизборната кампания беше пенсионното осигуряване. Социалдемократите настояват за намаляване на пенсионната възраст, което либералконсервативното правителство на малцинството не допусна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа