Днес е Архангелова задушница

свещ

На 5 ноември е една от най-големите задушници, наричана Архангелска и Рангелова. Тя винаги е в съботата преди празника на Св. Архангел Михайл (8 ноември), информира БТВ.

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др.

На днешната Архангелова (мъжка) задушница отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Ритуалът се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г.

В София заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена и в Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. На ритуала ще присъстват представителни части от видовете въоръжени сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България