Румен Порожанов за чумата: Евтаназията се отлага заради ескалирането на напрежението

Хърватската президентка: Албанците са наши братя по оръжие

Министър Ангелкова след в Бургаско: Водата по Българското Черноморие е чиста

Путин нахока US критици на срещата му с Тръмп Определени сили в САЩ искат да жертват нашите отношения, каза руският лидер

Общинският съветник Иван Илиев пред „Труд“: Край на измамниците набиращи средства по улиците в София Глобяват шофьори, позволили да им мият стъклата по кръстовищата

Внесоха в спецсъда обвиненията срещу Румяна Ченалова

Наш рефер даде дузпа за игра с глава

Съдът отхвърли иска на „Музикаутор“ за авторски права над изпълнения на фестивала „Франкофоли”

Радио Свободна Европа се завръща у нас

Браншът ще настоява за ваучери за СПА почивки и здравна превенция

В петък е погребението на Сократ Кокалис-младши

Кунева става посланик на ЕС в Съвета на Европа

Гореща вълна подпали горите в Швеция Стокхолм поиска помощ от ЕС в борбата срещу стихията

Брюксел ни припомни стара процедура за „Натура 2000“

Увеличиха присъдата на охранител, убил младеж

Днес е голямата Задушница преди Великия пост

Днес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 27 февруари и се извършва помен в памет на мъртвите.

За помена се приготвя „коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.