Днес почитаме Ботев и загиналите за свободата ни

На днешния ден прекланяме глава пред поета-революционер Христо Ботев и загиналите за Освобождението и независимостта на България.

По повод 141-та годишнина от гибелта на Ботев в цялата страна се организират тържествени чествания.

Денят ще бъде отбелязан с ритуали по полагане на венци и цветя и различни инициативи в цялата страна. Точно в 12:00 часа ще прозвучат сирените в памет на загиналите за свободата на България. За първи път те се използват през 1948 г., когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му.

В София в Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се проведе официална церемония, посветена на 141-та годишнина от гибелта на българския революционер и в памет на героите, загинали за свободата.

На връх Околчица, по традиция ще се състои всенародно поклонение и възпоменателен митинг.

Вчера на централния площад в града имаше тържествена заря проверка, на която присъства и президентът Румен Радев. Илюминации имаше и в родния град на поета революционер - Калофер.

Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. Тогава Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България