Днес са епархийските избори за нов Старозагорски митрополит

Епархийските избори за нов Старозагорски митрополит се организират днес в Стара Загора. Изборният ден започва в катедралния храм "Свети Димитър" с отслужването на св. Литургия начело с наместника на овакантения митрополитски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, съобщава БНР.

След богослужението избирателите - по шестима от шестте духовни околии, ще се оттеглят в Старозагорската света митрополия и ще пристъпят към избора. Ситуацията е донякъде необичайна - изборите се провеждат при жив митрополит, който обаче не е в състояние да изпълнява своите задължения.

От избора зависи дали ще бъде продължено делото на Галактион, посочи митрополит Антоний в обръщението си към епархийските избиратели.

Ако Светият синод на заседанието си на 10 декември счете избора за валиден и организиран по надлежния ред, в следващия ден - 11 декември, неделя, ще се състои и Каноничният избор в София. На него, който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели в Стара Загора, митрополитите от Светия синод, начело с Българския патриарх Неофит, изберат и ще утвърдят новия Старозагорски митрополит.

Епархийските избори в Стара Загора ще бъдат излъчвани на сайта: https://semi.bg/starozagorska_mitropoliya.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони