Дни на оперното изкуство стартират от утре в Панагюрище

Поредица от образователни проекти за популяризиране на оперното изкуство сред децата и младежите на Панагюрище стартира от 11 ноември (петък) в градчето в полите на Средна гора. Дните на оперното изкуство са посветени на родената в Панагюрския край прима Елена Николай и на нейния огромен принос за развитие на световното оперно изкуство. Целта на организаторите от Община Панагюрище е приобщаване на местната публика до великолепието на операта и оперетата.

Първият спектакъл е утре от 11 часа в голямата зала на Театъра Дом-паметник, където ще бъде представена музикалната приказка "Петя и вълкът" от Сергей Прокофиев. Госпожа Опера пък ще запознае децата с инструментите в симфоничния оркестър, имитиращи звуците на животните в гората. Диригент на спектакъла с участието на оркестъра и балета на Държавна опера-Пловдив е Константин Добройков, а режисьор е Славчо Николов.

От 16 часа в петък в света на оперното изкуство по синтезиран, достъпен и атрактивен за младата аудитория начин местните зрители ще бъдат пренесени от комичния спектакъл "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. На 15 ноември от 19 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище ще гастролира Старозагорската опера със спектакъла "Кармен" ог Жорж Бизе под диригентството на Ивайло Кринчев и с младата солистка Гергана Русекова в главната роля на пламенната циганка.

Дните на оперното изкуство в Панагюрище са част от новия културен проект на общината "Изкуство с панагюрски дъх". Жителите и гостите на града Панагюрище ще имат възможността да споделят творчеството и на местни творци, музиканти, художници, фотографи. Визията на новия проект "Изкуство с панагюрски дъх" е - творчество от общността за общността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони