Дни на ромската култура започват в Сливен

Поети, писатели, художници, музиканти и професори се събират в Сливен до 2 до 4 октомври за участие в Дните на ромската култура. Националните празници се провеждат за трета поредна година, организира ги Ромската академия за изкуство и култура в партньорство с общината.

Празниците ще бъдат открити в голям концерт в зала "Сливен" с участието на ансамбъл "Романи чълхъя" и солисти - кавалджията на планетата Теодосий Спасов и фолкпевицата Бони. Концертът е посветен известния музикант и педагог Йордан Русчев-Данко. На следващия ден в художествената галерия "Димитър Добрович" ще бъде подредена изложба "Ромско изкуство и занаяти". Ще бъдат обявени носителите на награди от националния конкрс за поезия на името на Усин Керим. Първото издание на конкурса бе обявено през 1996 г. от вестник "Дром Дромендар", а отличията бяха връчени по-късно в Столичната библиотека.

Програмата ще приключи с научна конференция в хотел "Спорт палас" на тема "Ромите през 21 век -култура и идентичност". Конференцията се провежда със съдействието на проф.Маргарита Карамихова от Великотърновския университет. Тя ще открие форума с доклад "Динамика на идентичността". На тази тема са посветили свои изследвания д-р Румян Сечков, доц. Петя Банкова, д-р Йосиф Нунев. Проф.Мая Грекова от Софийския университет ще отвори дискусия за неуспеха на "Политиката на образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони