Дни на френската култура в родното село на звездата на „Ботев” Тодор Неделев

Фестивалът „Les Châteaux de sable Belozem” стартира тази събота

Дни на френската култура стартират тази седмица в родното село на звездата на ФК „Ботев” (Пд) Тодор Неделев Белозем, където в събота се открива третото издание на фестивала „Les Châteaux de sable Belozem”. Той ще се проведе в каменния дом, наподобяващ средновековен замък, който галеристът Ганьо Ганев-Ганди е издигнал на мястото на бащината си къща. Днес тя носи името „Галерия Волар” и в нея и в двора с ниши в каменната ограда Ганди се опитва да направи „българския Монмартр”. От 12 август нестандартната къща в Белозем става център на френското изкуство, а откриването на фестивала ще е с изложба с картини на художниците Тоньо Цанев, Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Мили Кючукова, Димитър Добрев, Иван Генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

В съпътстващата програма на фестивала „Les Châteaux de sable Belozem” са включени и няколко музикално-поетични вечери. Музикален афиш е с участието на Янко Пахнев, Марко Томов и Хари Нигохосян (китара), Елена Ганова и Мичо Димитров (цигулка) и мъжката певческа група на Иван Михов. Литературно-поетичната програма е със стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев и прозата на Даниел Грьоние, Франци, а фото изложбата "В сърцето на моята плът" е на майсторката на обектива Емилия Кулинска. Организаторите на фестивала са помислили и за най-малките. Програмата е за деца от 3 до 12 години и включва куп забавления. Актьорите от театрална къща "Летящите цветя" са подготвили куклен спектакъл, шоу фокуси, забавни игри и скулптури от балони за малчуганите.

Белозем е необикновено живо село с около 4000 жители, на чиято гара спират дори бързите влакове между столицата и морето. През 2005 г. то бе обявено за първото европейско село на белия щъркел. В него гнезда са свили десетки двойки щъркели, а през 2016 г. в Белозем са се родили 70 бебета - факт, достоен за отбелязване при всеобщото западане на българското село. В Белозем има православна църква и католически храм, построен по проект на известния арх. Камен Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони