Доайените Грациела Бъчварова и Мишо Мутафов първи подкрепиха 3-годишното честване на юбилея

Три години преди своя вековен юбилей варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва подготовка за честванията.В стар дневник на помощник-режисьор от 1921 г. положиха подписите си всички съпричастни с най-старото сценично изкуство и създадоха Обществен комитет"100 години варненски театър"Стоян Бъчваров". В списъка след кмета Иван Портних положиха своите подписи доайените Грациела Бъчварова и Михаил Мутафов. "Този празник е за варненци, които някога са създали с толкова любов театъра си. За да го изградят, са събирали дори билетчета в Минералните бани", каза актрисата Грациела Бъчварова, родственица на основателя и именит режисьор Стоян Бъчваров."Аз съм от Южна България и дойдох за малко до морето, но завинаги останах свързан с любов и болка към този град", каза актьорът Михаил Мутафов.

Посрещането на юбилея още тази година започва със златна колекция от спектакли.Сред първите поканени именити режисьори, свързани с Варна, е Явор Гърдев, който подготвя премиерата на постановката по Евгений Шварц "Драконът", каза Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център. Режисьорът Пламен Марков подготвя спектакъла "Отело", чийто премиера ще бъде през февруари догодина.Водят се преговори и с варненеца и режисьор със световна слава Галин Стоев, анонсира Димова.

За своя юбилей варненският театър ще има летопис, а журналистът Георги Тошев ще снима филм, посветен на театралните легенди, спектакли и успехи на сцената. Ще бъде обявен конкурс за изработване на бронзов бюст на Стоян Бъчваров за централното фоайе, където днес има само негов портрет. Преди да навърши 1 век след мащабната реконструкция на основната сцена предстои ремонт на сцена"Филиал", която не пипана от 50 години насам. Това е някогашната зала"Съединение", от която води началото самия театър. С близо 7 млн. предстои ремонт на сцената, на цялата сграда, ще бъде обособена и камерна сцена, посочи Даниела Димова.

Известната варненска журналистка и пиар на ТМПЦ Варна Виолета Тончева представи своята нова книга "Пристрастно.Театърът на Варна" с изключително ценни находки, спомени, интервюта и снимки. Това е живата памет на Варненския театър, каза директорът на МТФ"Варненско лято" проф.Николай Йорданов. Корицата на книгата на издателство"Фил" е фотография на актьора Симеон Лютаков, която е направена на ръчно извезан костюм от "Обезчестената монахиня" по "Мария Стюарт" на Стефан Цвайг, а постановката е на режисьора Вили Цанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България