Владислав Горанов за хакерската атака: Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус

Спецсъдът оправда кмета на Батак

Кога имаме право на обезщетения за безработица

Сграда се срути в Мумбай, четирима души са загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пуснаха нов самолет с 6 маршрута от и за Варна

Регистриран е първи случай на морбили в Старозагорско

Експертен център по муковисцидоза заработи в УМБАЛ „Св. Марина“ 40 лекари от различни специалности ще консултират пациенти с рядкото заболяване

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Окръжният съд в Търново е изпълнил препоръките по одитния ангажимент за даване на увереност

Руски туристки намериха писмо в бутилка

Никол Шерцингер – изкусителна сирена в бяло

Пиян катастрофира с АТВ

Морска изложба привлича десетки посетители

Румен Петков: Изтичащият мандат е най-голямата катастрофа за левицата от Освобождението

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Изтеклите данни са на малко над 5 млн. души

Добивите на жито в Търновско двойно по-големи от миналогодишните Прибрани са над 166 000 тона зърно

45% от масивите с пшеница във Великотърновска област вече са ожънати, съобщават от Областна дирекция „Земеделие“. Общият брой на засетите площи е 596 764 декара, като до 3 юли е прибрана реколта като количествата зърно надхвърлят 166 000 тона.

„Средният добив пшеница от декар в областта възлиза на 624 кг/дка“, посочи Пенка Стателова, директор на главна дирекция „Аграрно развитие“ в ОД „Земеделие“.

По думите и най- голям брой ниви са ожънати в района на общините Павликени и Полски Тръмбеш- съответно 82 000 дка и 68 000 дка. В Павликенско са и най- големите масиви, засети с жито- 165 800 дка, най- малко жито се отглежда в Еленския Балкан – едва 1 755 дка са засети с тази култура.

В района на Павликени и добивът е най- висок- средно 700 кг/дка, в Сухиндолско е 726 кг/ дка, но там са ожънати едва 2 500 декара.

По време на тазгодишната жътва във Великотърновска област работят 207 зърнокомбайни.

Зърнопроизводителят Серафим Цачев, който отглежда над 6000 дка култури в землището на великотърновското село Момин сбор, очаква двойно по-висок добив от пшеница тази година в сравнение с предходната. За миналата година добивът от декар е бил 400 килограма. Нивите на Цачев са засети предимно с фуражна пшеница, с хлебна пшеница, царевица, слънчоглед и бобови култури. Тази година кампанията при него започна на 7 юни и още не е приключила.

Според него жътвата закъснява заради неспирните валежи.
„Малко забавяме жътвата на пшеницата тъй като земята е много навлажнена и не може да минем с комбайните, когато поискаме, а трябва да чакаме поне два дни силно слънце и високи температури, да изсъхне почвата и да можем да работим. иначе комбайните потъват, хедерът набира кал и спира!“, обяснява Цачев.

Фермерът уточнява, че при изкупната цена на фуражната и на хлебната пшеница, разликата е едва от една стотинка. В момента за килограм фуражна му предлажат 28 стотинки, за хлебната очаква цената да е около 29,5 стотинки, но това зависи и от световните борси.
„Дъждовните май и юни обаче се отразявали много добре на слънчогледа и царевицата“, твърди Цачев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.