Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

Добра реколта от мурсалски чай тази година

Триградчани отглеждат мурсалския чай култувирано в градините си от няколко години.

Близо 50 души от Триград и околните села получават работа при най-големия производител на мурсалски чай в Родопите Любен Ушев. Мурсалският чай в естествените му находища е забранен за бране от екоминистерството, а глобата за нарушителите достига 1000 лева.

От началото на юли Любен Ушев е всеки ден на плантацията с чая. Билката в момента се бере активно. Добивите са добри и ще има достатъчно продукция за пазара, съобщи БНТ. Единствено култивираният чай може да се продава, в естествените и находища билката е забранена за бране, защото е на изчезване.

“Дивият чай изчезва защото всякой иска да си набере чая във къщи, за себе си, също да го продават. И тогава те го берат зелен… чая трябва да цъфне, да могат да дойдат пчеличките, да вземат сока от това. И те като го берат, те го мъкнат и просто го изкореняват от самата земя”, каза производителят Любен Ушев.

Той от години отглежда култивиран чай и е категоричен, че растенията са запазили всичките си лечебни свойства. Макар и сезонно, отглеждането на мурсалски чай дава и препитание на десетки хора в региона.

“Пролетта го окопаваме, след това го берем, есента наново пък махаме билето. Има работа, доволни сме… достатъчно работа има, за безработните и за пенсионерите като нас, при тия ниски пенсии, с това си докарваме допълнителни доходи, сподели Светла Богданова – бригадир:.

Работниците казват още, че брането на чая в началото е трудно, но вече са свикнали с работата и тя им спори.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.