Добра реколта от мурсалски чай тази година

Триградчани отглеждат мурсалския чай култувирано в градините си от няколко години.

Близо 50 души от Триград и околните села получават работа при най-големия производител на мурсалски чай в Родопите Любен Ушев. Мурсалският чай в естествените му находища е забранен за бране от екоминистерството, а глобата за нарушителите достига 1000 лева.

От началото на юли Любен Ушев е всеки ден на плантацията с чая. Билката в момента се бере активно. Добивите са добри и ще има достатъчно продукция за пазара, съобщи БНТ. Единствено култивираният чай може да се продава, в естествените и находища билката е забранена за бране, защото е на изчезване.

"Дивият чай изчезва защото всякой иска да си набере чая във къщи, за себе си, също да го продават. И тогава те го берат зелен... чая трябва да цъфне, да могат да дойдат пчеличките, да вземат сока от това. И те като го берат, те го мъкнат и просто го изкореняват от самата земя", каза производителят Любен Ушев.

Той от години отглежда култивиран чай и е категоричен, че растенията са запазили всичките си лечебни свойства. Макар и сезонно, отглеждането на мурсалски чай дава и препитание на десетки хора в региона.

"Пролетта го окопаваме, след това го берем, есента наново пък махаме билето. Има работа, доволни сме... достатъчно работа има, за безработните и за пенсионерите като нас, при тия ниски пенсии, с това си докарваме допълнителни доходи, сподели Светла Богданова - бригадир:.

Работниците казват още, че брането на чая в началото е трудно, но вече са свикнали с работата и тя им спори.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България