Саудитска Арабия разреши откриването на киносалони през 2018 г.

СИПРИ: През 2016 г. обемът на световния оръжеен пазар бележи увеличение за първи път за последните пет години

Изчезнаха 2 тона слънчогледов шрот от склад в Полски Тръмбеш

Автобус на градския транспорт се запали в София

Контрабандни цигари иззе полицията от хранителен магазин в Търново

Руска хакерска група е атакувала 14 банки в САЩ и три в Русия за година и половина 

Деца от търновско училище подготвят подаръци за свои съученици сираци

Директор си приватизира концерна „Калашников“

Нетаняху: Признаването на Ерусалим за столица на Израел прави мира възможен

ИДИЛ хвърля бомби с китайски дронове

Община Свищов пита гражданите за изграждането на индустриален парк

Хибридна триколка за града Моделът е разработка на 12 европейски компании

Слободан Праляк предложил отрова и на Ратко Младич

Столична община: Във всички детски градини отоплението е осигурено Четири училища са с намалени часове заради аварията на главен топлопровод

Георг Георгиев: Ревизия на Лозанския договор няма да се отрази добре на атмосферата на Балканите

Добра реколта от мурсалски чай тази година

Триградчани отглеждат мурсалския чай култувирано в градините си от няколко години.

Близо 50 души от Триград и околните села получават работа при най-големия производител на мурсалски чай в Родопите Любен Ушев. Мурсалският чай в естествените му находища е забранен за бране от екоминистерството, а глобата за нарушителите достига 1000 лева.

От началото на юли Любен Ушев е всеки ден на плантацията с чая. Билката в момента се бере активно. Добивите са добри и ще има достатъчно продукция за пазара, съобщи БНТ. Единствено култивираният чай може да се продава, в естествените и находища билката е забранена за бране, защото е на изчезване.

„Дивият чай изчезва защото всякой иска да си набере чая във къщи, за себе си, също да го продават. И тогава те го берат зелен… чая трябва да цъфне, да могат да дойдат пчеличките, да вземат сока от това. И те като го берат, те го мъкнат и просто го изкореняват от самата земя“, каза производителят Любен Ушев.

Той от години отглежда култивиран чай и е категоричен, че растенията са запазили всичките си лечебни свойства. Макар и сезонно, отглеждането на мурсалски чай дава и препитание на десетки хора в региона.

„Пролетта го окопаваме, след това го берем, есента наново пък махаме билето. Има работа, доволни сме… достатъчно работа има, за безработните и за пенсионерите като нас, при тия ниски пенсии, с това си докарваме допълнителни доходи, сподели Светла Богданова – бригадир:.

Работниците казват още, че брането на чая в началото е трудно, но вече са свикнали с работата и тя им спори.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.