Излекуваният от коронавирус ски учител: За две седмици отслабнах 8 килограма

8 са новите случаи на коронавирус у нас

Кметът на Бургас: Със сигурност летният сезон ще бъде труден

Започва тестването за коронавирус на първата група от 1000 души

Военният завод „Арсенал започва работа след двуседмичната карантина

Търмп удължи действието на мерките срещу COVID-19

Китай съобщи за нови 31 случая на коронавирус и четири нови жертви

Април започва с краткотрайни дъждове

На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Добра реколта от мурсалски чай тази година

Триградчани отглеждат мурсалския чай култувирано в градините си от няколко години.

Близо 50 души от Триград и околните села получават работа при най-големия производител на мурсалски чай в Родопите Любен Ушев. Мурсалският чай в естествените му находища е забранен за бране от екоминистерството, а глобата за нарушителите достига 1000 лева.

От началото на юли Любен Ушев е всеки ден на плантацията с чая. Билката в момента се бере активно. Добивите са добри и ще има достатъчно продукция за пазара, съобщи БНТ. Единствено култивираният чай може да се продава, в естествените и находища билката е забранена за бране, защото е на изчезване.

„Дивият чай изчезва защото всякой иска да си набере чая във къщи, за себе си, също да го продават. И тогава те го берат зелен… чая трябва да цъфне, да могат да дойдат пчеличките, да вземат сока от това. И те като го берат, те го мъкнат и просто го изкореняват от самата земя“, каза производителят Любен Ушев.

Той от години отглежда култивиран чай и е категоричен, че растенията са запазили всичките си лечебни свойства. Макар и сезонно, отглеждането на мурсалски чай дава и препитание на десетки хора в региона.

„Пролетта го окопаваме, след това го берем, есента наново пък махаме билето. Има работа, доволни сме… достатъчно работа има, за безработните и за пенсионерите като нас, при тия ниски пенсии, с това си докарваме допълнителни доходи, сподели Светла Богданова – бригадир:.

Работниците казват още, че брането на чая в началото е трудно, но вече са свикнали с работата и тя им спори.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.