Добринище съчетава алпийска природа с минерална вода

Част от курорта се намира в Национален парк „Пирин”

България е сред най-богатите държави на минерална вода в Европа. При това поне 90% от изворите ни са подходящи за лечение и профилактика на стотици болести. За да се възползва страната ни по-пълноценно от това богатство Министерство на туризма организира съвместно с в. “Труд” поредица от кръгли маси, на които браншът, експертите в балнео туризма и представители на общините да намерят най-подходящата форма за рекламата на минералните ни води извън границите на България. За целта от ведомството са изготвили 7 спа маршрута, които ще бъдат промотирани през следващите години в медиите и онлайн пространството. Следващата среща е на 22-ри май в Община Стара Загора от 12 часа. В.”Труд” ще представи част от дестинациите в поредица материали.

Добринище е само на 6 километра от Банско, но не остана в сянката на големия курорт. Напротив, успя да извоюва своя визитна картичка и да спечели хиляди фенове.

В основата на успеха му като курорт е минералната вода, която е не само лековита, но и голяма екстра в съчетание със ските през зимата и екотуровете през лятото.Затова и тук легловата база от 3 хиляди легла е заета целологодишно.

Градът е разположен е на 842 м надморска височина. Заобиколен е от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Голяма част от територията на с. Добринище, по-специално височинният пояс, е включена в границите на народния парк "Пирин". Селището е изходен пункт за туризъм, екскурзионна почивка, а близо до хижите Гоце Делчев и Безбог има и седалков лифт. Извори, гори, езера, водопади – неизброими са красотите наоколо. През града текат река Десилица и притока й река Валявица. Добринище е прекрасно съчетание от алпийска природа, минерални извори и атмосфера на типично българско малко градче. Тази уникална комбинация го превръща от град с богата история в перспективен курорт.

Добринище е обявено за балнеоложки курорт заради прочутите си 17 минерални извора с температура от 30-43°. Които го превръщат в прекрасно място за спа и еко туризъм, селски туризъм, ски каране и почивка както през зимата, така и през лятото.

Добринишките минерални извори се състоят от шестнадесет минерални извора и два сондажни кладенеца в Разложкия хидротермален басейн. Разположени са в село Добринище и на 1 км около него. Средната им надморска височина е 850 метра, а общият дебит – 18 литра в секунда. Водата е слабоминерализирана и е богата на минерали и химични елементи - хипертермална, сулфатна, натриева, флуорна, силициева. Освен това е бистра, без мирис и утайка, което я прави подходяща и приятна за пиене. На лечебни балнеопроцедури в Добринище можете да се насладите както в обществената минерална баня, така и в открития плувен комплекс и по хотелите.

Лечението с минералната вода от Добринище може да се прилага и по трите популярни начина – външно, вътрешно и инхалационно. Когато се прилага чрез минерални бани, водата оказва благоприятно въздействие върху заболявания на половата и нервната система, ставите и костите. Попаднала в организма чрез поглъщане пък водата лекува доста успешно заболявания на стомашно-чревния тракт и отделителната система. С провеждане на инхалации в определени времеви интервали се влияят добре някои белодробни заболявания и проблеми на горните дихателни пътища.

Сребърният извор

повлиява очни заболявания

Името на селището идва от възклицанието “Добри неща”

Името на Добринище идва от добрите неща, които видели първите заселници по тези места в региона

Най-известен в Добринище е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина. Още в древни времена първите заселници по тези места така били пленени от красотата на района, че не спирали да се оглеждат наоколо, да цъкат с език и да повтарят: “Добри неща, добри неща”.

А съчетанието на бани в града със ски в планината е уникално за страната ни. Затова е напливът на гости, а жителите на обявения за балнеоложки курорт още през 1979 г. не крият, че печелят добре от туризъм. Затова и половината от общо около 3 хилядите жители на Добринище се препитават именно благодарение на туризма.

Най-горещият извор

е в Сапарева Баня

Най-внушителният гейзер на Балканите изхвърля струи на 18 метра височина

Едни от най-горещите извори в Европа се намират в курорта Сапарева баня. Неслучайно мястото е известно от дълбоки времена, а в минералните извори са търсели лечение от своите несгоди траки, римляни и османци. Минералната вода в курорта се смята за изключително лечебна и повлиява добре заболявания на опорно-двигателния апарат като артрити и артрози, травми, зарастване на кости след счупване, болестта на Бехтерев и подагра. Освен това лекува дискови хернии и дископатии, отравяния със соли на тежки метали, заболявания на горните дихателни пътища като фарингит и благоприятства лечението след мозъчни инсулти.

В Сапарева баня можете да видите впечатляващото 18-метрово изригване на водни пръски от единственият гейзер на Балканите. Минералната вода достига до повърхността със 103 градуса по Целзий. Можете да се насладите на природния феномен, който за първи път е показал красивия си танц през 1957 г.

Ако изберете Сапарева баня за своята почивка освен да се наслаждавате на топлата минерална вода можете да посетите и редица забележителности. Безспорно сред най-популярните е екопътеката, която тръгва от града, минава през Паничище и достига до Седемте Рилски езера. А по-запалените планинари могат да стигнат и до Рилския манастир.

В самата Сапарева баня пък можете да посетите издигната през 13-ти век църква “Св. Никола”. Или да се помолите на смятаната за чудотворна икона на Богородица, съхранявана в църквата “Св. Четиридесет мъченици”.

Славата на курорта датира още от древността

Римските генерали се лекували след битка в Кюстендил

Наталия Малчева

Минералната вода не само привлича днес туристи в Кюстендил, но е и една от причините за основаването на града, който се гордее със своята над 20-вековна история. В древността, когато градът носел името Улпия Пауталия неговите извори били предпочитано място за лечение и възстановяване след битки на римските генерали и пълководци. Тогава е построена втората по големина балнеолечебница на Балканите в чест на бог Асклепий, за което свидетелстват останките от римски терми, постройки, храмове и други археологически находки, открити в района на термалната зона.

Минералните извори в града, които привличат двойки, които искат да се сдобият с рожба от близо и далеч са 40 на брой. Те са с температура на водата от 73 градуса по Целзий и дебит от 23 литра в секунда. Водата на Кюстендил е слабоминерализирана, но с висока алкална реакция. Освен репродуктивни проблеми при мъжете и жените лекува още неврологични и кожни заболявания, повлиява добре и обмяната на веществата, опорно-двигателни заболявания, включително хронични. Благодарение на богатото си съдържание на сяра, кюстендилската вода благоприятства лечението на упорити кожни заболявания като екземи, дерматити и псориазис, както и неутрализира отравяния с тежки метали. Според представители на медицинските среди водата в Кюстендил е сред най-ценните лечебни минерални води в света заради отрицателния си редокс-потенциал. Водите с такъв потенциал се наричат още йонизирани и според експертите приемат им се засилва способността на човешкото тяло да се защитава от болести. При пиене пък кюстендилската минерална вода повлиява заболявания на стомаха и дебелото черво.

Чифте баня е построена

през 15-ти век

Градската галерия съхранява 200 творби

на Владимир Димитров – Майстора

Сред паметниците, свързани с историята и с минералната вода в Кюстендил непременно трябва да посетите построената през 15-ти век от Сюлейман Паша Чифте Баня. Предполага се, че е издигната върху основите на Асклепион Пауталия. Двуетажната постройка е частично разрушена през 1910 г. и върху част от нея е построена модерна за времето си градска баня. В Чифте баня има две отделения, всяко от които разполага с три басейна с различна температура на водата, кабини за индивидуално къпане и няколко широки фоаета. Намира се в парка “Банска градина” в центъра на Кюстендил.

Другите две запазени бани в града са Алай баня или “Войнишката баня”, построена през късното Средновековие и Дервиш баня, издигната през 1566г.

В центъра на града можете да разгледате и пощаденото от вековете от Античните терми на Пауталия. Големият комплекс всъщност бил водолечбница, посветена на древногръцкия бог на медицината Асклепион. Той е издигнат през 2-3 век бил петият по големина в Европа и заемал площ от 3000 кв. м. Разкрити са големи помещения с отоплителни системи, водопроводни канали, архитектурни елементи.

На 180 метра над Кюстендил се намира крепостта “Хисарлъка”. Тя е изградена в края на 4-ти век и е преживяла разпадането на Римската империя, възхода и разрухата на Византия, съдбините на Първата и Втората българска държава, драматичните години на Константиновото (Велбъждско) княжество. Но е съборена от османските завоеватели през 15-ти век. Площта на крепостта е малко над 2 хектара. Твърдината е била защитавана от 14 различни по форма кули.

Сред другите задължителни спирки на туристи в Кюстендил е Художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора”. Тя е приютила постоянна експозиция с над 200 творби на именития български художник, чието име носи. Докато сте в града можете да посетите и средновековната църква “Св. Георги” в квартал Колуша и регионалния исторически музей “Академик Йордан Иванов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм