Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Вучич към Радев: По-добър и лоялен партньор от Сърбия трудно ще намерите

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Доброволци влязоха да помагат в Хитрино

Доброволци разичстваха в четвъртък Хитрино, за съжаление е инщожена и цялата новогодишна украса на селото

Доброволното формирование на община Шумен влезе да помага във взривено Хитрино в четвъртък. Съдействието се оказва по решение на областния кризисен щаб. 12 души са първите помощници, които започнаха разчистване на сградата на общината и района около нея. “Не е трудно, всички работят с ентусиазъм”, категоричен е ръководителят на доброволното звено Красимир Косев. Цялата общинска администрация също участва в разчистването на 4-етажната сграда.

В четвъртък пристигнаха и първите готови ПВЦ-дограми за администрацията. Има готови прозорци, които се монтират и в къщите на хората, каза кметът Нуридин Исмаил. В четвъртък той продължи да обикаля домовете на хитринци. “Разкарваме вода, искаме мнението на хората дали желаят да пуснат доброволци в имотите си, за да решим как да се действа утре”, каза Исмаил. 100 кубика безплатни дърва са разкарани на хората, но ще станат 1000.

Много от хитринци сами са започнали да разчистват имотите си. Полицаят Борислав, за който “Труд” писа как е оцелял затрупан по чудо, имаше трима помощници колеги, които разчистваха останалите отломки от дома му.

Някои от хората почистват, за да се поставят фургони, други са ги отказали.

Шест конструктивни екипа продължават да обикалят по къщите и ще излязат със заключение колко са за събаряне, основен и частичен ремонт. Фирма е в готовност да събаря сгради, досега това е било невъзможно, заради огледите на следователи.

“Не ме плаши работата. Виждам, че ще трябва само време. Като финанси и организация имаме всичко и вече нещата са по-различни от първите дни”, каза кметът Исмаил. Общината има готови проекти за кандидатстване за евросредства, но ще бъдат подготвени и нови. Изпратен е екип в София за консултации точно за какво може да кандидатства община Хитрино. Според кмета, общината може да кандидатства за нов водопровод, възстановяване на улични настилки, тротоари, за възстановяване на сградите общинска собственост. А жп.инфраструктурата е по отделна европейска програма.

Още в началото стана ясно, че Хитрино ще получи 10 млн.евро от Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Чудесна новини – хора доброволци, Браво:) и милиони еврета/$, левове летят към Хитрино:) Разбира се, че с пари не можеш купи човешки живот и даже понякога здраве, но все пак за останалите живи и пострадали е все пак някакъв комфорт и успокоение. Сега на фона на толкова пари, очакваме за обезщетенията за загиналите (Бог да прости душите им) и пострадалите (дано по-бързо се възстановят) да се отедлят много по-големи суми. Също така обществото очаква и следи за разходите по възстановяване на къщи, коли, дворове. Парите не са малко, а може и още да идват + разни други видове помощ и затова, нека като почтенно общество направим така че Хитрино да получи всичко, което е предназначено за него.. До стотинка. Това може да се случи на всеки. Никой не е застрахован и всички сме земни, макар че некой си мислят, че са ”божествени”.. Никакво присвояване и крадене!!!

Отговорете