Доброволци организират безплатна кастрация на бездомни котки в Търново

Над 60 талона за безплатна кастрация на бездомни котки осигурят от Сдружение „Приятели на животните” във Велико Търново. 20 от тях вече са раздадени. Те ще са за хора, които искат да спрат популацията на животните, за които се грижат пред блоковете и в дворовете си.Желаещите могат да се свържат с организацията чрез Фейсбук, след това да си запишат час във ветеринарната клиника за кастрация и лично да заведат животното там.

"Общо 64 женски котки са кастрирани през миналата година", информираха от сдружението.

Доброволците към организацията са помогнали на 135 животни – котки и кучета. 42 са били пък осиновяванията на четириноги. Инициаторите предприемат и кампания за популяризиране кастрацията на кучета по селата. Заедно с ветеринари, доброволците ще разясняват ползите от акта, с който да се избегне нежелано поколение, както и ще развенчават митове, че след кастрация, четириногото няма да е добър пазач.

„Дори и три кучета да оперираме, следващата година 30 кученца няма да се появят бездомни на улицата. Защото повече от тях са именно от селата, стоварени с кашони в града”, изтъкна Анастасия Иванова, доброволец в организацията.

Близо 6700 лева са събрани от Сдружение „Приятели на животните” от Коледния базар в парк „Марно поле” във Велико Търново. 4000 лева от тях ще са за кастрации, 2000 лева за нуждите на приюта в село Шемшево. 570 лева пък са предвидени за приюта за кучета в Разград, с които великотърновската организация си сътрудничи. И през тази година ще продължат образователните уроци на доброволците в училищата в региона. Тяхната таргет група вече ще са средношколци, а не само по-малките ученици. Ще се организират първомартенски и Великденски базар, отново за набиране на средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони