Доброволци от Спецотряд използват модерни дронове с термални камери за търсене и спасяване

Доброволци от Спецотряд използват модерни дронове с термални камери за търсене и спасяване. Това сподели пред „Труд” Иван Кристоф, известен като Човека Паяк.

Безстрашният българин се прочу преди години, че се катери по небостъргачи и разработва новаторски методи за височинно-спасителни акции.

„Навръх Международния ден на доброволеца-5 декември,  се събрахме на строежа на Дома на спасителя на бъдещето. Там Сдружение „Специализиран отряд за спасяване“ ще може да ползва 11- етажен кран за тренировки на действия при височинно -въздушни операции и специално предназначен симулатор за външно окачване на товар и хора от борда на хеликоптер. Това ще става с лебедка, с въже, ще се прилага системата фаст роуп и други методи за прехвърляне на хора при обучителни, спасителни или тактически хеликоптерни маневри”, поясни Иван Кристоф. 

 Търсачът на силни усещания допълни, че той и съмишлениците му дефинирали Оценката на риска, която трябва да имат за направата на A.I.R. Forum в България и по света. 

„Ще използваме мой терен край родния ми дом, където ще се обучават доброволци спасители в симулации  на крайно рискови и екстремални операции в градска среда”, уточнява Човека Паяк.  

По думите му това е в контекст на мисията на Специализирания отряд за спасяване и методиката за обучение на доброволци спасители на Spiderman.Academy и Центъра за професионално обучение /ЦПО/ „Кели“.  Предстои тестване на специални дронове за превоз на леки медицински пакети с безпилотни летателни апарати. Работят и по елементи за организирането на Спешна въздушна медицинска помощ. 

„Наричат ме Човека Паяк още от миналия век за първи път в Канада, заради новия и различен начин на мислене, в една от водещите технологични страни в света. Сега в Новия Милениум, дори измисления Spider-man, в последния си филм, разчита на дроновете, както и враговете му.  Те вече са част дори от живота на децата, както в случая моя син, едно любознателно хлапе, още докато ходеше на детска градина, си имаше личен дрон, с който правеше акробатични номера, като салто във въздуха и си го управляваше както навън, така и в детската си стая. Това увлечение по играчки обаче може да спасява хора и животни в беда, да се използва при наблюдение на пожари в отдалечени райони и незаконен дърводобив, на различни явления и катаклизми в природата”, коментира Иван Кристоф.

Според него всичко това ще бъде необходимо в предстоящите зимни условия. Широко приложение могат да намерят термо графичните камери и технологии за спектрални анализи, с които можем да виждаме там, където човешкото око не може без тях.

„Всички ние сме частица от Бога, и явно в неговия дизайн, той ни даде възможността да виждаме там където и Той вижда. Това е част от визията ми за Спасителя на бъдещето, която представих още през 2018г., след като се завърнах от Интерсек, най-голямото изложение в света за безопасност, сигурност и пожарогасене. Там бях поканен от организаторите на събитието, което се състоя в World Trade Center в Дубай. Видях премиерите на технологиите на бъдещето на спасяването, които може да се приложат и в България. Оказа се, че има и български компании и ентусиасти, като  Станимир Начев, с който споделяме авангардно мислене и смятам, че неговите български 'играчки" също ще намерят широко приложение”, казва Иван Кристоф. 

Той уточнява, че целта на предстоящия A.I.R. FORUM  е да  събере запалени дронаджии да бъдат тествани новаторски концепции и елементи от модерни средства за търсене и спасяване, които са по авангардни и ефективни от всички ползвани до сега методи за търсене на изгубени или отвлечени хора, при издирване на укриващи се от закона престъпници. 

„Търсим български фирми и стартъпи дори, които биха разработили специализиран дрон за търсене и спасяване. Ще ги подкрепим с бюджет от $100 000 в дигитална реклама за разработването, тестването и производство на специален модел, който да носи товар до 5-10 килограма и да оперира в радиус на поне 100 километра", подчертава Иван Кристоф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони