Доброволци преобразяват столичен квартал

Евлоги Вацев (вляво) и Виктор Райковски - основният мотор на инициативата. Снимки: Пламен Стоименов

14 градинки в “Изток” са изцяло реновирани и освежени

Групата млади хора са обединени под мотото “Бъди общественополезен” вече цяла година

От районната община “Изгрев” помагат с материали и работна ръка

Точно преди година Виктор Райковски от столичния квартал “Изток” решава да изчисти градинката пред дома си. Идеята имал отдавна, но случайно или не, смята, че времето є е дошло точно на националния празник трети март. Вярва, че доброто е заразно и се оказва прав. Той се превръща в мотор и основно вдъхновение, благодарение на което днес неговата кауза има стоици последователи, обединени под мотото “Бъди общественополезен”.

А елитният столичен квартал има нов облик - по-зелен, по-чист и по-подреден.

14 градинки вече са напълно обновени и много по-приятно място за разходка. Групата млади хора не просто събира боклуци - ринат затрупаните от десетилетия пътеки, боядисват и ремонтират катерушки, коват пейки. Въоръжени са с лопати, кирки и други инструменти, които си купуват основно с пари от собствения си джоб. След това успяват да спечелят подкрепата на общината, която им помага с материали, а вече и с работна ръка на терен.

“Продължаваме инициативата и се надяваме тази година да успеем да изчистим още много градинки”, казва основният инициатор Виктор Райковски.

Обяснява, че постоянната група, която се включва почти на всяка градинка са 20-30 човека, но на всички места са помагали над 200 души, почти изцяло млади хора.

В началото срещат трудности, но когато хората виждат, че реално се върши работа, променят отношението си.

“Започнахме да лепим обяви в района, че предстои чистене през уикенда. На първия ден хората ни гледаха леко с недоверие обикновено, но на втория слизаха и ни помагаха, защото виждаха резултати. Сега общината активно ни помага, така че има надежда. Очакваме да продължим съвместната си работа и да я развиваме с нови идеи”, казва Виктор.

Разказва, че подкрепа от местната управа срещат още на третата градина - под формата на материали, но сега за първи път служители идват на място и чистят наравно с доброволците.

Евлоги Вацев е един от най-дейните членове на групата - технически грамотен и много креативен, винаги влага завидна енергия в детайлите. Казва, че инициативата вече се развива и през втората година целят да сменят нейния фокус.

“Натрупахме достатъчно опит как да общуваме с хората, с общината, чисто технически как да правим нещата. Искаме сега да го предадем на всички, които желаят да направят нещо за квартала си, но не са сигурни точно как. Идеята дори не е свързана с почистване на градинки, а с това хората да се събудят и да бъдат общественополезни - да осъзнаят, че това е техният дом”, обяснява той.

Кметът на района д-р Делян Георгиев и екипа му подкрепят инициативата и част от хората помогнаха на доброволците на терен. Сред тях е инж. Григор Стаменов.

“Всяка помощ е добре дошла, надяваме се да се присъединят още хора и да можем да преобразим заедно още градинки. Ще помагаме с материали - сега донесохме чували, ръкавици, част от инструментите, някои от работниците от общината също са тук днес. Ще помагаме и за популяризирането на идеята, да търсим и инвеститори”, казва Стаменов.

Екатерина Благоева, главен инженер на Столична община - район Изгрев, също срещаме с лопата в ръка.

“Районът е много зелен, има много междублокови пространства и районната администрация сама не може да се справи с поддържането им, затова призовавам всички живущи, както тези младежи, да обръщат повече внимание на квартала си, за да стане едно по-чисто и по-приятно място за живеене”, казва тя.

А Виктор Райковски завършва: “Искаме да отправим послание към хората да не чакат някой да им изчисти около блока или да се случи каквото и да е друго, а да се обединят и да си помогнат сами, нека просто си спомнят приказката за неволята”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони