Доброволци строят храм в градинката до КАТ

Проектът е за около 600 000 лв., архитектите работят безплатно

Нов храм ще се строи в градинката до КАТ в столичния квартал “Изгрев”. Проектът бе подкрепен от комисията по култура в Столичния общински съвет днес и ще бъде гласуван от СОС в четвъртък. Църквата ще се нарича ”Свети Пимен Зографски”.

Общинският съвет учредява право на строеж за изграждане на православен храм върху поземлен имот с площ от 630 кв. м. Той ще струва около 600 хил. лв., площта му ще 199 квадрата. “По идеен проект, който одобрихме в районната администрация, се предвижда храмът да е на две нива – отдолу крипта и отгоре останалите помещения, като общата квадратура е около 370 квадрата, но самото петно, на което ще е застроено е 199 квадрата”, обясни пред “Труд” кметът на район “Изгрев” Цветомир Жеков.

От 2017 г. има назначено църковно настоятелство, което ще набира средства за храма. Председател е отец Антоний - действащ отец в храм-паметника “Св. Александър Невски”. “Водили сме разговори с граждани, фирми и организации, в кварталите се приема много добре идеята за църквата”, обясни Жеков и благодари на архитектите и инженерите, чийто екип работи безвъзмездно по проекта.

След като докладът бъде одобрен от СОС, трябва да се изготви работния проект, след което да се издаде разрешението за строеж. През март догодина трябва да започне изграждането на храма, като той може да се построи за около година и половина, прогнозира кметът.

Това е втори опит за вдигане на църква в района. Първият се провалил през 90-те години, заедно с разпадането на алтернативния синод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България