Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ и член на Консултативния съвет на БАСКОМ: Технологични училища са бъдещото на България

Снимка: БРАИТ
Виcoкoтexнoлoгичнитe кoмпaнии у нас се обединяват и искат да участват във формирането нa икoнoмичecкaтa пoлитикa нa страната.

Хай-тек браншът иска място в тристранката

“Технологичните училища са от ключово значение. Технологичността е новата грамотност, всички над 2000 училища в България трябва да бъдат ориентирани в тази посока, но паралелно с това трябва да имаме и конкретни политики за създаване на технологични училища, които реално да са лидерите.” Това заяви Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ и член на Консултативния съвет на БАСКОМ по време на представянето на безпрецедентно обединение на всички влиятелни асоциации, клъстери и компании, представляващи високотехнологичната икономика на България, в рамките на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

От БРАИТ бяха категорични, че е време високотехнологичната икономика да влезе в Националния съвет за тристранно сътрудничество и посочиха, че подават ръка към работодателските организации, синдикатите и държавата за общи политики във всички важни сфери.

Технологичността е хоризонтално ниво, без което никоя индустрия не може да бъде конкурентоспособна в новите реалности. Глобалната икономика претърпява колосална технологична трансформация и на този фон България е заплашена да изостане необратимо, ако не внедрява високи технологии на всички нива в икономиката и публичния сектор, посочиха от БРАИТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование