На 9 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 09.12.2019

Financial Times: България привлича рекордни технологични инвестиции София има потенциал за технологичен център

Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от „Улица Сезам“

Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив

Външният министър на Украйна оповести каква позиция ще защитава Зеленски в Париж

Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Художествената академия остава без голи модели заради липса на пари

В Сараево отмениха публичните прояви заради мръсния въздух

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Богат урожай, малко зрители И този „Златен ритон“ доказа, че документалното и анимационното ни кино си струват правенето и гледането, дори с излишните дължини

Дерат седем кожи за Нова година у нас Двойно по-евтин ни излиза празникът при съседите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 9 декември 2019

Горя стая на общежитие в „Студентски град”

Война между погребалните агенции в Стара Загора

Добруджа: Поредната схема на зелените за прибиране на пари Екип от учени предлага в част от Добруджа да се извършва само изследователска и научна дейност, а те да лапнат нови 15 000 000 лева!!!

Ще се превърне ли част от Добруджа в огромно опитно поле, по което ще се вихрят псевдо-еколози и научни работници?

Поне това прозира при по-детайлен прочит на проекта за ИНТЕГРИРАН ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА защитените зони (ЗЗ) по НАТУРА 2000 – „Калиакра”, „Белите скали” и „Комплекс Калиакра”. План, чието обществено обсъждане беше драматично провалено и слава богу, защото ако беше се състояло, местните хора щяха да чуят и разберат каква съдба им отреждат авторите на плана. Тогава вече нямаше да е ясно в какво състояние щяха да си тръгнат от обсъждането.

Над 15,5 млн. лева са предвидени в Плана за опазване живота и щастието на червеногушите гъски в района на Калиакра.
Над 15,5 млн. лева са предвидени в Плана за опазване живота и щастието на червеногушите гъски в района на Калиакра.

За 202 752 дка (от тях над 40% частна собственост) от землищата на гр. Балчик, гр. Каварна, гр. Шабла, с. Топола, с. Божурец, с. Българево, с. Свети Никола, с. Камен бряг и с. Тюленово и част попадаща в морската зона, са предвидени безумни забрани и ограничения при ползването им като земеделски земи, гори и за риболов. Тези забрани застрашават поминъка на хиляди хора и оказват негативно влияние на цели експортно ориентирани отрасли от икономиката ни.

Няма защо да се сърдят като малки деца великите „учени”. С този проект за план и най-вече с абсолютното неспазване на процедурата по изготвянето му, показват некомпетентност и/или пристрастност. Само два примера от техния план:

Пример 1: Предлагат се високи нива на защита на видове птици, които изобщо не са установени в тези райони. (Стр. 203 – Полубеловрата мухоловка).

Пример 2: При положение, че за 67% от видовете птици не е налице информация, други 18% имат сигурно състояние и едва при 8% от птиците е отчетено намаление, как са определяни мерките, още повече, че голяма част от видовете птици не са регистрирани на терен?

На фона на липсата на информация, всички видове и природни местообитания, предмет за опазване в трите защитени зони са определени като ключови. Следват съответните забрани, ограничения и рестрикции за местното население.

Научният екип разработил плана, не е пропуснал да се погрижи обаче за „своего брата” . Единствените предвидени проекти (стр. 395-397 от Плана) с косвен ефект, но със значително финансиране (общо над 15 500 000 лв.) са основно за живота, здравето и пълното щастие на Червеногушите гъски (1 400 000 лв.), за система за ранно оповестяване, че наближават летящи птички (2 100 000 лв.) и център за консервационни дейности в тревните местообитания (12 000 000 лв.), без ясна гаранция за ефекта от работата му или изобщо от необходимостта от съществуването му.

Основната част от популацията на полубеловратата мухоловка e съсредоточена в Източна и Централна Стара планина, лонгозните гори по долните течения на реките Батова, Камчия и Ропотамо, както и в Странджа. Общо в страната гнездят около 1500–3500 двойки, пише в справочниците. Такава птица няма в Добруджа, но са предвидени пари за нейното опазване.
Основната част от популацията на полубеловратата мухоловка e съсредоточена в Източна и Централна Стара планина, лонгозните гори по долните течения на реките Батова, Камчия и Ропотамо, както и в Странджа. Общо в страната гнездят около 1500–3500 двойки, пише в справочниците. Такава птица няма в Добруджа, но са предвидени пари за нейното опазване.

И трите проекта са предвидени така, че изпълнители по тях да са институти на БАН и природозащитни организации. С други думи, тези организации са планирали собствените си приходи за следващите 10 години. А за хората, които живеят там един голям… ПЛАН. Да си го четат. Да, му се радват. А и да го изпълняват, че иначе пак ще пишат до Европа да започва поредната наказателна процедура. За десерт има заложени и още една поредица от научни проекти – 6 на брой, с неопределен бюджет, и процедура за избор на изпълнител за петгодишната оценка от изпълнението на плана, отново без яснота на бюджета. НЯМА ПЛАНИРАНА НИТО ЕДНА МЯРКА за работа със заинтересованите (засегнатите) страни и планиране на съвместни действия, обучения, друга подкрепа. Не е извършена каквато и да е финансова оценка на останалите предложени дейности, в т.ч. и финансов анализ, какъв е необходимият финансов ресурс за предложеното закупуване на земя и за компенсиране на собствениците на частни земи.

Това е в нарушение на НАРЕДБАТА за условията и реда за разработване и утвърждаване на планове за управление на защитени зони.

Планът съдържа инструкции за мониторинг на целевите обекти – видове и природни местообитания – които не са съобразени с реалните потребности на територията. Заложеният мониторинг (стр. 398) е изключително интензивен, без да е представена мотивация и аргументация как той ще бъде инкорпориран в националния мониторинг.

Например:

– При мониторинга на преминаващите видове птици – ежегодно, в два периода – от 1 март до 15 май и от 1 август до 31 октомври – целодневно за целия период на мониторинг. Наблюденията се правят с невъоръжено око, бинокъл и зрителна тръба, като след това е предвиден дълъг процес на анализ на резултатите. Това превръща този вид мониторинг в ежедневно, непрекъснато занимание, за минимум 2-3 експерта;

– за морските бозайници са предвидени проучвания от брега, със самолет и с кораб, не е направена калкулация на необходимите ресурси, в т.ч. финансови средства. Не е предвидено как получените данни ще бъдат обработвани с данни за останалата територия на Черно море и т.н.

Не по-малко интензивни са и останалите типове мониторинг на видовете и природните местообитания. Така Калиакра е превърната в научна база, в която десетки експерти трябва да работят целогодишно, за да броят, определят популации, изчисляват и проучват. Стойността на такъв мониторинг би струвала милиони левове. Или може би това е просто добре планирана схема за прибиране на пари от държавата, от европейските фондове и различни донори? За сметка разбира се на местното население, което ще трябва да им угажда послушно и безропотно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Dobrudjanci , nadqvam se ve4e razbrahte kak trqbva da im izbiete ot glavite PLANA na psevdoekolozite. Spored tqh bude6te za pticite -da , a za vas k.r.

 2. Поредната лъжа на блъскоф и мафията на хотелите и голф игрищата.

 3. „Toварищ Сталин, вий болъшой учен.“ / Висоцки / Буд Здоров.

 4. искрено се надявам Добруджа да не става опитно поле на псевдоеколози – измамници. Би било много жалко, ако държавата допусне такова нещо

 5. Е това е далавера, и вече е поредната за зелените у нас..

 6. Поредната статия на псевдожурналисти платени от мафията и олигарсите с която се доказва , че ТРУД е един парцал ставащ само за селската външна тоалетна …. Всички българи разбраха, че става въпрос за засегнати бизнес интереси на голфигрища, ветроцентрали и застрояване на брега като в слънчев бряг …. това иска „бизнеса“ и това е засегнатата страна от тоя план….. А парцали като труд се мъчат да изкарат пострадали бай Пенчо с бостана ….. Смях !!!!!!

 7. Още една далавера с много по сериозни финансови измерения и засягаща екологичното равновесие в Добруджа. Под прикритието на научен експеримент за възобновяване на горите в Ген.Тошево фирма Данкос с управител Йордан Петров за 10 години получава правото да добива и продава разбира се по 10000 куб. метра дърва с научна цел.Всичко би било много добре ако е истинско ,ноооооооооооооо става дума за следното.Йордан Петров е близък роднина на Живко Суджука.По роднински се осигуряват благинки до които други фирми нямат достъп.Суджука е главен кадровик в горското и естественно главен ползвател

 8. Проблемът е, че всъщност две мафиотски групи от хора воюват как да ограбят българина и България, като се интересуват само от това, грабеж със сигурност да има, но ограбващи да са те, а не хората от другата мафиотска група.

  Решението е просто, като това, да свариш боб. Но мафиотската група на политиците също иска за грабне нещо, така че във всички случаи ограбването ще се състои. Зависи кой ще предложи повече на политиците, защото именно те ще решат, коя от двете спорещи групи ще предложи повече.

 9. Ако вземем да съберем парите, които са получили или са искали да получат зелените от нашита джобове с кухи и измислени проекти, сигурно ще се окажат, че са повече от тези, които се изляха да се строят пътища по страната. Може ли за една гъска дето дори не гнезди там да искат 8-9 млн. лв., за да я отглеждат. Това е безумие.

 10. Естествено, че всичко е заради пари. Зелените само това ги вълнува.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.