Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

11 задържани при спецоперация в Бургаско

Сърбия потвърди първата доставка на руския ЗРК „Панцир С1“

Японският император загрижен от разпространението на коронавируса

Изкуствен интелект създаде супер-антибиотик

„Доверие“ купи банка в Молдова

Има 19% пазарен дял

Дъщерното дружество на българската “Доверие Обединен Холдинг” – “Доверие – инвест” официално е сключило предварителен договор за придобиването на 63,8% от капитала на молдовската банка Moldindconbank. Това става ясно от подадено уведомление до Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската фондова борса.

Споразумението е било сключено на 13 февруари, а продавач е Агенция за държавна собственост на Молдова. Националната банка на Молдова е дала разрешение за сделката.

“Доверие – инвест” ще придобие 3,173 милиона акции на финансовата институция, а сделката е на обща стойност от 76,614 милиона лева. “Към тази цена ще бъдат прибавени и разходите по придобиването на акциите”, се посочва в документа.

Moldindconbank е считана за банка със системно значение и е втората по големина в Молдова. Има 19% пазарен дял, клонова мрежа от 194 офиса и клиентска база от 720 хил. потребители. Тя е №1 в картовия бизнес, а причината да се продава е кризата в банковия сектор на Молдова отпреди пет години, когато от системата мистериозно бяха източени 1 млрд. долара. Като стабилизираща мярка за повишаване на доверието държавата извърши национализации на банки, а сега тече процесът по прехвърляне на активите към частни стратегически инвеститори.

Това не е първият интерес на “Доверие обединен холдинг” на молдовския пазар. През 2017 г. дружеството направи стъпки към придобиването на над 50% от капитала на B.C. Victoriabank. По-късно от дружеството се отказаха от сделката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.