„Доверие“ купи банка в Молдова

Има 19% пазарен дял

Дъщерното дружество на българската “Доверие Обединен Холдинг” - “Доверие - инвест” официално е сключило предварителен договор за придобиването на 63,8% от капитала на молдовската банка Moldindconbank. Това става ясно от подадено уведомление до Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската фондова борса.

Споразумението е било сключено на 13 февруари, а продавач е Агенция за държавна собственост на Молдова. Националната банка на Молдова е дала разрешение за сделката.

“Доверие - инвест” ще придобие 3,173 милиона акции на финансовата институция, а сделката е на обща стойност от 76,614 милиона лева. “Към тази цена ще бъдат прибавени и разходите по придобиването на акциите”, се посочва в документа.

Moldindconbank е считана за банка със системно значение и е втората по големина в Молдова. Има 19% пазарен дял, клонова мрежа от 194 офиса и клиентска база от 720 хил. потребители. Тя е №1 в картовия бизнес, а причината да се продава е кризата в банковия сектор на Молдова отпреди пет години, когато от системата мистериозно бяха източени 1 млрд. долара. Като стабилизираща мярка за повишаване на доверието държавата извърши национализации на банки, а сега тече процесът по прехвърляне на активите към частни стратегически инвеститори.

Това не е първият интерес на “Доверие обединен холдинг” на молдовския пазар. През 2017 г. дружеството направи стъпки към придобиването на над 50% от капитала на B.C. Victoriabank. По-късно от дружеството се отказаха от сделката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции