Доган купи 70% от ТЕЦ „Варна“

Останалите 30% са на децата на бившия министър на транспорта Данаил Папазов

Няма промени в ръководството

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна". Той притежава 70% компанията "Сигда", чрез която преди по-малко от година семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов купи ТЕЦ "Варна" от опитващата се да излезе от България чешка компания CEZ. Останалите 30% от "Сигда" са на двете деца на министъра на транспорта в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов - Станислав и Ивелина Папазови, които имат съответно 16% и 14%.

Ахмед Доган е извън политиката и може да купува каквото поиска, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според данните в Търговския регистър управители на "Сигда" остават Данаил и Станислав Папазови. Няма промени и в ръководството на ТЕЦ "Варна", като в Съвета на директорите влизат Данаил Папазов, Андриян Атанасов и Георги Христозов. Сделката е сключена през август, но промените са вписани в Търговския регистър около месец по-късно.

Неработещата от три години ТЕЦ "Варна" беше продадена от CEZ на "Сигда" в края на 2017 г. В отчета на CEZ като чист приход от сделката са посочени 48,5 млн. евро. Централата спря работа през 2015 г., тъй като CEZ я считаше за икономически нежизнеспособна и генерираща само загуби. Новите собственици обаче възобновиха дейността й, като централата беше избрана за предоставянето на студен резерв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика