Договорът за добросъседство с Македония е възможност да гледаме заедно напред в общото бъдеще, заяви Екатерина Захариева

Снимка: Архив

Договорът за добросъседство с Македония е възможност да гледаме заедно напред в общото бъдеще. Това каза пред журналисти в Тирана българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с Договора за добросъседство между България и Македония, който беше приет от правителствата на двете страни.

„Днес българското правителство, а вчера македонското одобриха проекта на договор и упълномощиха министър-председателите на двете държави да го подпишат. Това са усилия на поредица от правителства, започващи от 2008 година. Много кръгове от преговори бяха проведени по проекта на договор и той е в интерес на двете страни. България има интерес всичките й съседи да бъдат членове на ЕС, да бъдат развити демокрации, да не бъдат затворени, да не бъдат изолирани и преди всичко да не бъдат антибългарски. Така че този договор дава наистина възможност за подобряване на отношенията, за възможност историята да обединява, а не да разделя, така, както трябва да бъде. Има редица такива примери в ЕС. Това дава възможност да гледаме заедно напред в общото бъдеще, да имаме възможност да свържем икономиките си“, каза българският външен министър.

Захариева отбеляза, че към момента дори няма изградена добра пътна инфраструктура между двете страни. „А в същото време хората искат да са заедно. Над 500 хил. туристи посещават България, 300 хил. българи посещават Македония. Така че това е шанс и възможност да подобрим отношенията си, да празнуваме заедно общата си история, да почитаме общите си исторически личности и да гледаме напред в бъдещето“, допълни министър Захариева. „Да се надяваме този договор да постави ново начало. Дълъг ще бъде процесът. Нека да сме реалисти. Много важното във него е, че той, почивайки на декларацията от 1999 година, надгражда с механизъм за наблюдение на изпълнение на Договора от двамата министри на външните работи всяка година. Дава възможност за развитие на по-тясно икономическо сътрудничество, дава възможност за една комисия, която да допринесе за общото, по-добро разбиране и тълкуване на историята, основана на автентични исторически източници“, заяви още българският вицепремиер.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.