Нахапаният от питбул професор ще съди собственика му: Анцугът ми беше напоен с кръв, а той си тръгна

Австралия няма да подпише Пакта на ООН за миграцията

Димитър Петров, Специализирана прокуратура: Имаме безспорни доказателства по случая с ДАБЧ

Италианските власти конфискуваха имущество на мафията в Рим

Отбелязваме Въведение Богородично

Очаква се наднормено замърсяване на въздуха в части на София днес

Шведската академия сформира нов Нобелов комитет по литература

Тръмп помилва пуйките Грахче и Морков

Нова коалиция в британския парламент ще спира Брекзит

Япония праща мисия до един от полюсите на Луната

Мевлют Чавушоглу: Сделката за руските С-400 не може да бъде отменена

Започва филмовият фестивал в Банско

Тръмп е предал показнията си за руска намеса в изборите на прокурора Робърт Мюлер

НАСА разкри къде ще кацне следващият марсоход

И днес ще вали

Договор за партньорство подписа Стопанска академия с най-голямата студентска организация AIESEC

Снимка: Стопанска академия в Свищов

Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов сключи договор за партньорство и сътрудничество с българското представителство на най-голямата в световен мащаб младежка организация Национално студентско сдружение за обмен и образование (НССОО), по-известно с френската си абревиатура AIESEC. Договора подписаха ректорът, доц. д-р Иван Марчевски, и председателят на AIESEC България, Найден Рашков. Сред целите на бъдещото сътрудничество са развитие на лидерския потенциал на студентите, изграждане на практически умения, които да бъдат прилагани в реална среда, опознаване и ангажиране с актуалните проблеми на света, както и изграждане на стабилна връзка между работодателите и младите специалисти на местни и чужди пазари.

Заедно с Найден Рашков, дейността на AIESEC пред студенти в Стопанска академия представиха Десислава Гарчева – зам.-председател „Развитие на локалните офиси” и Ангел Станчев – председател на организацията в Пловдив. Гостите приветства гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Той подчерта, че AIESEC е организация, „управлявана от младежи за младежи” и пожела на студентите да намерят своето място в богатото портфолио от инициативи, които техни колеги реализират в цял свят.

Лекторите разказаха кога и как е създадена тази студентска организация, как се разраства през годините, достигайки до офиси в 127 държави, какви цели има и какви дейности развиват членуващите в нея. Представени бяха и настоящи програми, които спомагат за постигане на една от основните цели за развиване на лидерския потенциал на младите хора чрез обучения, доброволчески опит и професионални стажове, което дава възможност на работодатели и организации да се свържат заедно с глобална мрежа от таланти. Гостите споделиха, че AIESEC развива четири качества: да познаваш себе си; да си гражданин на света и да приемаш различното; да вдъхновяваш другите; да си ориентиран към решения.

Ангел Станчев представи трите международни програми на AIESEC, за които могат да кандидатстват и свищовските студенти. Той поясни, че програмата Global Talent (Глобален талант) предлага на студентите професионален стажантски опит в чуждестранни компании. Като създава възможности за заминаване на стаж в различни държави и при разнообразни сфери на работа, програмата има за цел да доведе до цялостно себеразвитие, включващо както културно обогатяване, така и професионално развитие. Програмата Global Entrepreneur (Глобален предприемач) е инициатива, която цели да развие лидери с предприемачески дух, предоставяйки им възможност да придобият опит в международен стартъп. Като социално отговорни, младите хора от AIESEC реализират и програма Global Volunteer (Глобален доброволец), която им дава възможност да помагат за различни каузи по света.

Тримата гости споделиха своя опит от участията им в представените програми и разказаха какви качества и умения са придобили от работата си в студентската организация. Те припомниха, че свищовски студенти са били председатели на офисите на AIESEC в различни страни. „Приятелите и спомените, които ще направиш в AIESEC, ще останат завинаги, а по пътя ще срещнеш хиляди млади амбициозни хора с широк мироглед”, подчертаха лекторите. По думите им, чрез работата си в тази организация, всеки може да разбере кои са силните му страни и да открие над какво още може да поработи.

В отговор на поставени въпроси от страна на свищовските студенти, Найден Рашков поясни, че регистрацията за участие в програмите е онлайн, а дейността на организацията в Стопанска академия ще се координира от председателя на AIESEC – Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.