Догодина започва ремонт на Катедралата във Варна

През следващата година трябва да започне ремонт на Катедралния храм "Св. Успение Богородично", обяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Преди 3 г. при порой покривът на втората по големина у нас православна църква протече и пострадаха оригинални стенописи.

Тогава централният купол бе ремонтиран спешно, но бяха открити други проблеми по покрива и стана ясно, че е нужна цялостната му реконструкция. Документация по проекта вече е приключена, уточни дядо Йоан.

По думите му ремонтът предвижда и позлатяване на куполите на 133-годишната Катедрала и ще струва над 3 млн. лв. Част от сумата вече е осигурена с помощта на държавата, общината и митрополията.

Открита е и дарителска сметка. Строителните дейности ще бъдат външни и храмът няма да се затваря, увери митрополитът. Той обяви, че догодина ще бъде осветена и новата църква "Св. Прокопий Варненски", чието строителство започна през есента на 2006 г. Церемонията ще съвпадне с честванията по случай 210 години от успението на светеца. Иконостасът в храма вече е монтиран, предстоят само довършителни дейности, като до освещаването няма да са готови само всички стенописи, уточни владиката.

Коментари

Задължително поле