Доживотен затвор за Любомир Димитров - Гребеца

Любомир Димитров-Гребеца

Софийски градски съд осъди на доживотен затвор за Любомир Димитров - Гребеца по обвинението за убийствата на Юлиян Лефтеров - Кунгфуто и Иван Пайназелов - Сапата.

Гребеца изтърпява присъда като член на групата за отвличания "Наглите" и му остава по-малко от година да излезе от затвора.  Съдът вече няколко пъти му отказа предсрочно освобождаване. Днес му наложи и мярка "задържане под стража", за да предотврати евентуално укриване от правосъдието в момента на изтичането на влязлата в сила присъда.

Труповете на Сапата и Кунгфуто бяха намерени, заровени в Плана планина през 2010 г., няколко седмици след разкриването на бандата на Наглите. Тогава друг член от групата - Даниел Димитров-Данчо Релето, посочи на криминалистите къде са двата гроба.

В обвинителния акт е записано, че в края на 2008 г. Гребеца, Сапата и Данчо Релето подготвили мнимо отвличане на авера си Лефтеров, чрез което да поискат откуп от близките му. Лефтеров им казал, че инсценировката ще донесе бързи и лесни пари, тъй като вуйчо му Александър Чолаков от Канада бил богат и щял да плати. Така на 8 януари 2009 г. между 16-17 ч Гребеца, Сапата, Данчо Релето и непознат мъж с маска се качили в сив джип „Мерцедес” и отишли пред дома на Лефтеров в столичния кв. „Лозенец”. Слезли от колата, сложили й синя лампа и извикали на Лефтеров да не мърда. Според уговорката той ги чакал пред вратите на дома си. След това го напъхали в багажника.

Возилото спряло на черен път между кв. „Бистрица” и „Симеоново”. Лефтеров се обадил на вуйчо си и казал, че е отвлечен. Предупредил го да не съобщава в полицията, а да чака SMS със сумата за откупа му.

В този момент Гребеца и Сапата се сдърпали с Лефтеров, че не ги уведомил, че пред дома му имало камери. В гнева си Гребеца ударил няколко пъти Лефтеров по главата и взел решение да го ликвидира. Увил му очите с тиксо и го качил в джипа, който отпрашил към село Железница. В мерцедеса били Сапата, Данчо Релето и мистериозният мъж. Пристигнали в местността Елата малко след 20 ч. Гребеца извадил Лефтеров от колата и го завлякъл до изкопана дупка в земята. Блъснал го вътре и го гръмнал два пъти с пистолет „Броунинг” в главата, след това го затрупал с пръст. Месец след смъртта на Лефтеров вуйчо му Александър платил 40 000 евро откуп, но повече никога не видял племенника си.

Иван Пайнавелов-Сапата, който е сочен за мозък на Наглите, станал жертва на спор за пари с Гребеца. Скарали се заради джип „Мерцедес”, който Гребеца взел на лизинг, а Сапата му бил гарант. Возилото обаче било откраднато. Гребеца спрял да плаща вноските, а Сапата не искал да погасява дълга му. Разговорът между двамата в местността Косанин дол на 12 април 2009 г. отприщил гнева на Гребеца. Той извадил „Макаров” и застрелял Сапата в лявото слепоочие. Свидетели на убийството били Данчо Релето и отново непознат мъж с маска. Те натоварили трупа на Сапата в джип, отишли в подножието на Плана планина и заровили трупа съвсем близо до гроба на Кунгфуто.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право