Двойно скочи избирателната активност в област Велико Търново, вече е 15,87%

РИК: 50 % от състава на СИК в Благоевградска област е подменен

Пожар във фабрика рани трима души в Старозагорско 

Разбилият се самолет край Ихтиман е изпаднал в свредел, паднал и се самозапалил

Избирателната активност в Румъния към обяд е 16%

Георги Константинов: Пътят на свидетеля

Бруно Акрапович, треньорът на „Локомотив” (Пд), ексклузивно пред „Труд”: Българският футбол трябва да последва примера на Гeрмания

Търсят убиец на каракачанка в Стражишко Умъртвеното животно било открито от собственика

Зарибиха Камчия със 17 000 пъстърви Риболов "хвани-пусни" чак до 2021-ва

Говорителят на ЦИК Таня Цанева: Към момента няма по-сериозни жалби и сигнали

Разкриха крадла, свила мъжка чанта с 1 000 лв. и документи в Търново

Хванаха 57-годишен мъж в крачка, докато продава нелегален алкохол в София (СНИМКИ)

24-годишна счупи с крак огледалото на патрулка, искала да я ползва като такси Жената е арестувана на 24 часа

Малък самолет е паднал край Ихтиман, има загинали

Коля горя на магистрала „Тракия“ в посока София, движението се осъщестява в аварийната лента

Доживотен затвор за рецидивист със 17 присъди, опитал да убие баба с цел грабеж

Апелативният съд във Велико Търново потвърди изцяло присъдата от доживотен затвор, която бе постановена от окръжните магистрати в Габрово за 34-годишен рецидивист за опит за убийство на възрастна жена. Злодеят искал да умъртви старицата чрез палеж на жилището и с цел да прикрие извършени от него други престъпления. Той извършил грабеж, опит за изнасилване и блудство. За кратък срок Окръжна прокуратура – Габрово приключи разследване и внесе в съда обвинителен акт срещу дееца и съдът присъди поисканото от прокурора наказание доживотен затвор.

Присъдата е произнесена само 6 месеца след деянието. Наказанието си Димитър С. ще изтърпи при специален режим. Той е осъден да заплати обезщетение в размер на 80 000 лева за неимуществени вреди и 5610 лева за имуществени щети на жертвата.

Димитър С. е признат за виновен за това, че на 3 юни 2016 г. тръгнал с автомобил за Севлиево. Като стигнал до разклона за село Богатово, спрял в близост до цех, за да краде нафта, но се отказал да извърши посегателството понеже имало пазач. Тогава видял къщата на пострадалата, прескочил оградата и през прозорец влязъл вътре. Нахвърлил се върху 73-годишната жена, която била с тежко заболяване и се придвижвала само с патерици. Запушил устата й и седнал върху нея, като искал пари. Употребявайки груба сила злодеят извършил блудствени действия, след което изнесъл навън телевизора.
Върнал се в стаята, натрупал книги и дрехи до леглото на лежащата жена и ги подпалил. Със затруднено дишане, подпирайки и влачейки се възрастната стопанка едва успяла да изпълзи навън, преди пламъците да обхванат помещението.
Подпалената от рецидивиста къща е оценена от вещи лица на стойност 24 100 лв. Причинените щети са в размер на 5610 лв.
Димитър С. обжалва присъдата на Окръжен съд – Габрово пред апелативната инстанция.

„По отношение на наложеното наказание, съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че то се явява справедливо. Независимо от сочените от защитата смекчаващи вината обстоятелства – относително младата възраст на подсъдимия (34г.), съдействието, оказвано на разследващите органи и фактът, че има малко дете, за което ще трябва да се грижи“, се казва в решението на Апелативния съд в старата столица.

Димитър С. е осъждан 17 пъти на различни срокове лишаване от свобода с ефективно изтърпяване на тези наказания, преди извършването на деянията, предмет на настоящото дело.

„Престъпленията, които извършва са най – вече срещу собствеността, като квалифицирани кражби, грабеж, блудство, докато престъпната му дейност ескалира в извършване на престъплението опит за убийство, предмет на настоящото дело. Според състава, правилно е прието, че подсъдимия е с много висока степен на обществена опасност и трайно изградени престъпни навици. За това същият следва да бъде изолиран трайно от обществото и по този начин се прекрати неговата престъпна дейност. Това се налага и от факта, че предишните наказания от по три и пет години лишаване от свобода изтърпени ефективно за извършени тежки умишлени престъпления не са изиграли своята възпитаваща и възпираща функция. Не без значение е проявената бруталност при извършването на процесните престъпления срещу беззащитна, възрастна и болна жена“, се посочва в мотивите към решението на ВТАС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.