Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

102-годишна италианка се излекува от коронавируса

Махалите изригват с COVID-19 до седмици Без контрол плячкосват контейнерите по градовете

Как при напускане на работа да получа най-много заплати

Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

Гърците ще празнуват Великден вкъщи

Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Касабов на нова онлайн среща с УЕФА

По улиците на Ню Йорк бяха разположени мобилни морги

Тръмп и Путин ще обсъдят ниските цени на петрола и санкциите срещу Русия

Убиецът на невръстната Кристин получи затвор доживот, без право на замяна Това е първата присъда след промяната в закона за съкратеното съдебно следствие

Доживотен затвор без право на замяна получи 22-годишният Мартин Трифонов за убийството на невръстната Кристин от сливенското село Сотиря. Най-тежката присъда бе наложена от състав на Окръжния съд в Сливен.

Председател на състава бе ръководителят на Окръжния съд Мартин Данчев. Административният ръководител на Окръжната прокуратура Пламен Стефанов пък бе прокурор по делото. Наказанието е общо за трите обвинения, по които Трифонов бе признат за виновен: умишлено убийство на 7-годишното момиченце, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин; опит за изнасилване и блудствени действия спрямо малолетно дете, като деянията са били извършени с употреба на сила, жертвата е била преведена в безпомощно състояние. Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален специален режим. Окръжният съд уважи предявените от майката Гергана, бабата Милка и дядото Красимир граждански искове за причинените им неимуществени вреди. Трифонов ще трябва да им плати кръвнина от общо 600 хил.лева. Отделно той ще трябва да внесе близо 5000 лева по сметките на полицията, прокуратура и съда за направените от тях разноски по делото. Трифонов има право да обжалва присъдата пред Апелативния съд в Бургас в 15-дневен срок. Съдът не промени наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебното заседание на 30 януари се състоя на първия етаж в съдебната палата, тъй като подсъдимият бе доведен в инвалидна количка. Двигателните му затруднения са от прострелването по краката, получено при бягството му от полицията след извършеното жестоко престъпление. В залата влязоха бабата Милка и дядото Красимир. Майката на детето – Гергана, не се яви, тъй като заминала на работа в чужбина. По тяхно искане бяха допуснати четирима свидетели: работодателят на бабата и близки. Заседанието бе отворено и за представителите на медиите. То се проведе по съкратеното съдебно следствие, но при хипотезата, която изключва намаляване на присъдата с една трета, независимо, че подсъдимият признава фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Трифонов нападна детето на 15 август миналата година. Той го причакал на малък мост на метри от дома му, притиснал гърлото му, заглушил виковете. Ударил момиченцето с камък по главата. Блъснал го в дерето под моста. Съсед открил детето в безпомощно състояние и се обадил на тел.112. Криси издъхна малко по-късно от тежките си травми. Престъпникът направи опит да се укрие. Той бе задържан след преследване от полицията на следващия ден.

В залата бе изслушан съдебният лекар д-р Тома Чаушев, изготвил съдебно-медицинската експертиза. Той бе категоричен, че смъртта на момиченцето е била неизбежна и неминуема. Особено тежка е била причинената му черепно-мозъчна травма, която е била несъвместима с живота. При нараняванията детето е изпитвало мъчителни болки. Бързо е изпаднало в кома. Всички усилия на лекарите е нямало как да му помогнат.

Призованите по делото свидетели съобщиха, че майката на детето е работила извън Сотиря – по морето или в чужбина. Грижите за Криси са полагали баба му Милка и дядо му Красимир. Хората обявили къщата си за продан месец след загубата на любимата им внучка. Свидетелите разказаха, че след убийството майката е направила опит да сложи край на живота си. Към момента отново пребивавала в чужбина, където работи.

Близките на Криси поискаха за убиеца най-тежката присъда, предвидена в закона. За това наказание пледира и обвинението. Подсъдимият няма ценностна система, животът му се състои само в това да задоволява първични потребности, отбеляза прокурор Стефанов. Трифонов страдал от бисоциално личностно разстройство, но разбира значението и свойството на постъпките си и може да носи отговорност. По време на заседанието дядото на Криси не издържа. Той се разплака и заплаши убиеца, когато чу какви са били част от жестоките му посегателства върху внучката му. Красимир Георгиев бе изведен разплакан от залата. В тежка криза изпадна и бабата.

Служебният защитник на Трифонов помоли съда да наложи средна по размер присъда с оглед младата възраст на подсъдимия. „Да“, каза самият убиец в потвърждение на казаното от адвоката му. И това бе единствената дума, която излезе от устата му по време на процеса. И на това, второ по ред заседание, Трифонов отново не пожела да даде обяснения за действията си. Не изрази съжаление.

Присъдата бе произнесена след кратка почивка. Още щом чуха „доживотен затвор без право на замяна“, присъстващите в залата роднини и близки на Криси започнаха силно да ръкопляскат.

„Това е първата присъда след промяната в закона за съкратеното съдебно следствие. Тя ще бъде назидание за престъпниците и те ще имат пример за тежестта на закона“, коментира по-късно адвокатът на семейството на Криси Сиво Сивов. Почернените хора признаха, че по време на заседанието отново са преживели ужасите на стореното с внучката им. Бабата Милка Георгиева подчерта, че присъдата няма да им върне детето, но е възмездие за неговата загуба. Тя и съпругът й заявиха, че са предявили граждански искове, не защото искат пари. А за да помогнат на деца в нужда, когато и ако получат присъдените им обезщетения. В тяхна подкрепа в съдебната палата в Сливен бяха дошли родителите на убитата Вероника от Русе.

Засега не е ясно дали Мартин Трифонов ще обжалва присъдата си. От заседателната зала той отново бе отведен в инвалидна количка и транспортиран към болницата на софийския затвор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.