Доиграват олимпийската квалификация в бокса през 2021-а

Олимпийската квалификация в бокса ще бъде доиграна следващата година през февруари. Все още не е ясно къде обаче ще бъде турнирът. Надпреварата започна в Лондон през през месец март, но бе прекратена след третия ден заради пандемията от коронавирус. Втората и решителна част за разпределение на квотите ще бъде подновена от четвъртия ден през 2021-а.

„Турнир да продължи една година..., такова нещо за първи път се случва в бокса – заяви изумен треньорът на националите Жоел Арате. - Организаторите от МОК трябва да се замислят, все пак за това време състезателите порастват и от юноши вече могат да боксират на мъже, сменят категории, а ако са контузени – не могат да участват, така противникът им продължава и взима квота, които пък са поименни.“

Всъщност Даниел Асенов-Тайсъна (52 кг) бе най-близо до спечелването на визата и само един мач го раздели от заветната цел.

„Това принудително прекъсване си има и плюсовете и минусите – каза Тайсъна. - От една страна си починах, но от друга толкова голяма пауза не е добре за един състезател.“

Според Арате продължителното спиране ще се отрази по-тежко на боксьорите над 30 години, а за по-младите ще е бонус – време, в което могат да изчистят пропуските си.

Междувременно родната федерация преговаря с боксьори от Бразилия и Азербайджан да дойда у нас на лагер през ноември.

В момента националите продължават подготовката си в „Дианабад“. С тях тренират и кубинците Хавиер Ибанес (57 кг) и Йордан Хернандес (над 91 кг), които очакват български паспорти. „На последна фаза сме, остава подписването на указа от вицепрезидента на страната“, уточни Светослав Сапунджиев, генсек на федерацията.

А старши треньорът Арате допълни, че при избора на това дали кубинец или българин да е титуляр в категорията за големите първенства и олимпийските квалификации ще се има предвид цялостното представяне и този, който е по-добър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт