Доказаха руска връзка на експерта, който след експеримент посочил, че Валиева е невинна

Експертът на WADA Мартиал Соджи, който даде становище в полза на оправдаването на руската фигуристка Камила Валиева, е имал връзки с Русия. Това съобщи Inside the Games. Според източника допинг лабораторията в Хелзинки, ръководена от Соджи, е унищожила 67 допинг проби на руски спортисти преди Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Освен това той присъства на Олимпиадата през 2014 г. в Сочи като акредитиран консултант на руското Министерство на спорта.

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че по време на разследването за употребата й на допинг е проведен експеримент, който може да докаже невинността й. Експертът от WADA Соджи е заключил, че заразяването й наистина може да е станало чрез случайно замърсяване. В същото време в решението за присъдата й липсват неговите изводи. Или той не ги е дал писмено, или не са били приложени. 

WADA заяви, че експериментът не е част от разследването и ръководството на антидопинговата агенция не е позволило намеса в работата на RUSADA. Отбелязва се, че WADA не е трябвало да участва по никакъв начин в изготвянето на доклади от страните в съда.

През януари Спортният арбитражен съд (CAS) отстрани Валиева за четири години за нарушаване на антидопинговите правила. В пробата й от декември 2021 г. бяха открити следи от забраненото лекарство триметазидин. Валиева настоя, че употребата му е станала чрез съдовете, които тя и дядо й са използвали (включително чрез течност, изпита от една и съща чаша). Той ползвал лекарство с това вещество. 

Спортистката беше лишена от златните медали на Европейското първенство, Руското първенство и отборния турнир на Олимпийските игри през 2022 г. заедно с целия руски отбор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт