На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Доклад на МВФ: Икономическият растеж в Европа е по-траен, но заплахата от Брекзит е разрушителна

Икономиката на Европа ускорява своята крачка, отбелязва Международният валутен фонд, но един неконтролиран Брекзит може да доведе до значително по-нисък растеж както във Великобритания, така и в еврозоната.

В последния доклад „Регионални икономически перспективи“, който обхваща повече от 40 страни от Германия и Великобритания до Турция и Русия, МВФ посочва, че настоящото икономическо възстановяване изглежда все по-уверено. Това възстановяване изглежда все по-трайно, заяви пред Ройтерс заместник-директорът на европейския департамент на МВФ Йорг Декресин при представянето на доклада

Растежът в еврозоната е положителен за 18 поредни тримесечия, като през последно той достигна около 2,5 на сто. В същото време в много страни от Източна Европа се наблюдава растеж от около или над 3%, така че това икономическо възстановяване е не само по-всеобхватно, но и по-силно,посочи той. В доклада „Световни икономически перспективи“, който МВФ публикува преди редовната годишна среща през септември във Вашингтон, беше прогнозиран растеж на европейския регион от 2,4% през тази и от 2,1% през следващата година, но оттогава насам се промениха много неща. Йорг Декресин заяви пред Ройтерс, че МВФ подкрепя внимателния подход на ЕЦБ за намаляване на стимулиращите мерки. Той също така отбеляза, че инфлацията оправдава увеличаването на лихвените проценти от страна на Английската централна банка за пръв път от глобалната финансова криза насам.Според него основната несигурност на хоризонта остава свързана с Брекзит и какви търговски взаимоотношения може да сформира Великобритания с останалите 27 страни – членки на ЕС, когато тя напусне Съюза.

Декресин заяви, че МВФ продължава да очаква,че в хода на преговорите ще бъде постигнато споразумение за т.нар.“преходен период“ след официалния Брекзит на 29 март 2019 година. Икономистите на Фонда не са правили каквито и да са прогнози, в случай че не бъде постигнато споразумение, но според представителя на МВФ подобен „разрушителен“ Брекзит вероятно ще има доста вредно въздействие.

Йорг Декресин обаче отбеляза колко по-позитивно е настоящото настроение, отколкото това само преди една или две години, когато все още имаше притеснения в еврозоната, че Гърция ще бъде принудена да излезе от региона на единната валута. Според представителя на МВФ предложението на френския президент Еманюел Макрон за ускоряване на интеграцията в еврозоната е важна част от този позитивизъм. Той също така даде и най-ясната подкрепа на МВФ относно плановете за преобразуване на Европейския механизъм за стабилност (ESM фонда) в европейска версия на Международния валутен фонд (т.нар.“Европейския валутен фонд“).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.