На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Доклад на МВФ: Икономическият растеж в Европа е по-траен, но заплахата от Брекзит е разрушителна

Икономиката на Европа ускорява своята крачка, отбелязва Международният валутен фонд, но един неконтролиран Брекзит може да доведе до значително по-нисък растеж както във Великобритания, така и в еврозоната.

В последния доклад „Регионални икономически перспективи“, който обхваща повече от 40 страни от Германия и Великобритания до Турция и Русия, МВФ посочва, че настоящото икономическо възстановяване изглежда все по-уверено. Това възстановяване изглежда все по-трайно, заяви пред Ройтерс заместник-директорът на европейския департамент на МВФ Йорг Декресин при представянето на доклада

Растежът в еврозоната е положителен за 18 поредни тримесечия, като през последно той достигна около 2,5 на сто. В същото време в много страни от Източна Европа се наблюдава растеж от около или над 3%, така че това икономическо възстановяване е не само по-всеобхватно, но и по-силно,посочи той. В доклада „Световни икономически перспективи“, който МВФ публикува преди редовната годишна среща през септември във Вашингтон, беше прогнозиран растеж на европейския регион от 2,4% през тази и от 2,1% през следващата година, но оттогава насам се промениха много неща. Йорг Декресин заяви пред Ройтерс, че МВФ подкрепя внимателния подход на ЕЦБ за намаляване на стимулиращите мерки. Той също така отбеляза, че инфлацията оправдава увеличаването на лихвените проценти от страна на Английската централна банка за пръв път от глобалната финансова криза насам.Според него основната несигурност на хоризонта остава свързана с Брекзит и какви търговски взаимоотношения може да сформира Великобритания с останалите 27 страни – членки на ЕС, когато тя напусне Съюза.

Декресин заяви, че МВФ продължава да очаква,че в хода на преговорите ще бъде постигнато споразумение за т.нар.“преходен период“ след официалния Брекзит на 29 март 2019 година. Икономистите на Фонда не са правили каквито и да са прогнози, в случай че не бъде постигнато споразумение, но според представителя на МВФ подобен „разрушителен“ Брекзит вероятно ще има доста вредно въздействие.

Йорг Декресин обаче отбеляза колко по-позитивно е настоящото настроение, отколкото това само преди една или две години, когато все още имаше притеснения в еврозоната, че Гърция ще бъде принудена да излезе от региона на единната валута. Според представителя на МВФ предложението на френския президент Еманюел Макрон за ускоряване на интеграцията в еврозоната е важна част от този позитивизъм. Той също така даде и най-ясната подкрепа на МВФ относно плановете за преобразуване на Европейския механизъм за стабилност (ESM фонда) в европейска версия на Международния валутен фонд (т.нар.“Европейския валутен фонд“).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.