Мегз: Майка ми ме научи да готвя едва на 28

Министър-председателят се срещна с Йенс Столтенберг (ВИДЕО)

Заловиха крадец, атакувал офиси на Летище Бургас

Горя изоставена къща в центъра на Бургас

Премиерът Борисов пристигна в Брюксел

Русия експулсира двама германски дипломати

Крис Дженър ще подари ботокс на дъщерите си за Коледа

Директорката на яслата, разследвана за насилие над дете: Тези кръвонасядания може да са получени навсякъде По думите на майката момиченцето станало асоциално, плашело се от всички и плачело

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна въведе иновативно лечение за пациенти с напреднала болест на Паркинсон

Сгодена ли е Глория? (СНИМКА) Феновете й са убедени, че предстои сватбагло

В Поморие излязоха попчетата

Омбудсманът Диана Ковачева: Липсва пропорционалност между санкционирането и поощрението на шофьорите

Общинската избирателна комисия решава до седмица дали ще остане на поста си кметът на Благоевград

Марадона осъди Dolce & Gabbana за 70 000 евро

ВСС прие оставката на Цацаров като главен прокурор

Докога ще търпим кучета да разкъсват деца Необходим е закон за евтаназия на бездомните песове

На 9 април т. г. ротвайлер нападна и разкъса 6-годишния Максим в двора на столичното 121 СОУ в квартал „Гоце Делчев”. Детето, преживяло шок и ужас, е в болница с дълбоки рани. Това обаче не е инцидентен случай на атака на агресивни породи кучета. Такива има вече много, без властта да прави нищо за опазването на живота и здравето на деца и хора. Ето няколко примери от последните години.

През 2016г. мъж и жена бяха нахапани жестоко от озверял питбул в Казанлък, възрастна жена от русенското село Червена беше нападната от питбул, 12-годишна ученичка в дупнишкото село Червен бряг беше нахапана пак от питбул, ротвайлер нападна възрастен мъж от Враца, в Нови Хан, докато карал колелото си, питбул нападна пет годишния Петко и нахапал лицето му.

През 2017 г. на 26 май питбул в пловдивско село Динк нападна и захапа малчуганът Митко, на 4 октомври питбул нападна възрастен човек в столичния квартал „Св. Троица”, на 14 октомври пак питбул нападна и ухапа дете на година и половина в Кърджали. Тази година, на 29 януари се случи най-лошото – в пазарджишкото село Мокрище беше убито момченце на 3 години от домашното куче на семейството – питбул. На 12 февруари баба и внуче бяха нападнати от куче в Дупница, кучето било завързано, но скъсало синджира. Същия ден, когато в София беше нападнат от ротвайлер 6-годишният Максим, в Перник куче от огромната порода кангал прескача ограда и напада и нахапва 68- годишна жена”.

Питбулите и ротвайлерите са сред най-агресивните и опасни породи кучета. Затова те са забранени в много щати в САЩ, както и в страни като Великобритания, Норвегия, Испания, Германия, Португалия, Дания, Полша, Русия, Румъния и други. В тези страни са забранени и други опасни породи, като булдози, бултериери, дого аржентино и ред други. В Дания списъкът включва 12 породи (вкл. породата кангал), в Румъния – 9, Полша – 8.

В България такава забрана няма. И след всеки подобен инцидент се намират противници на забраната да се развъждат и притежават агресивни породи кучета. След случая с 6-годишния Максим, Димитър Янковски, ръководител на столичната организация на Българския ветеринарен съюз, заяви, че би било неуместно да се забраняват определени породи. Не можело да се сърдим на кучето, каквато и порода да е, това било въпрос на контрол от страна на стопанина и контрол от страна на държавата и общината. Завършилият техникум по електроника, но практикуващ като зоопсихолог Александър Георгиев, според когото няма лоши кучета, заяви, че при инциденти вината е на стопанина, а не на кучето, и че според него се демонстрирало безотговорно отношение към сериозни породи като тази на ротвайлер, например.

Такива изявления противоречат на фактите и реалността. Всички кучета не са еднакви. Има кротки породи, има и такива като питбули, ротвайлери и други, които са склонни да бъдат агресивни. Затова и такива породи са забранени в толкова много страни, където са били убити или жестоко наранени десетки хора. Във Великобритания за 10 години преди 1991 г. са били убити от опасни породи кучета 15 души, което и довежда до приемането на специален закон за забрана на определени породи.

Не по-малко опасни обаче са бездомните кучета, които често нападат поединично или в глутница случайни минувачи. Преди седем години в разградското село Сушево беше убито от бездомни кучета 6-годишното момиченце Кристияна Кирилова. В началото на април 2012 г. глутница помияри разкъса и причини смъртта на проф. Ботьо Тачков в „Малинова долина“ в София, а три месеца след това по същия начин си отиде и 88-годишният Христо Панков в квартал „Гео Милев“.

Трудно обяснимо е защо България не може да се пребори с бездомните кучета. Улицата не им осигурява нищо повече от това, което образно се нарича „кучешки живот”. Според Американското общество за предотвратяване на жестокостта към животните (ASPCA), „за нежеланите кучета е по-добре безболезнена евтаназия, отколкото да изпитват такива страдания като недохранване, болести или травма“. Британска организация за предотвратяване на жестокостта към животните RSPCA, най-старата в света, препоръчва ако едно животно не може да бъде осиновено в период от 7 до 14 дни, трябва да бъде подложено на евтаназия. Международният фонд за съхранение на животните (IFAW) директно казва, че когато качеството на живота на кучето е компрометирано, то в неговите най-добри интереси е то да се приспи.

В съседна Румъния, след като четиригодишно дете бе умъртвено от уличните псета в парк в Букурещ, през 2013 г. беше приет специален закон за безстопанствените кучета. Според него, ако в срок от 14 работни дни такова куче не бъде потърсено или осиновено, то подлежи на евтаназия. Но у нас това не може да стане. Властите се поддават на натиск от неясно от кого субсидирани псевдозащитни организации, които са наложили порочния метод „кастрирай и върни“, като безсрамно твърдят, че той е съобразен с препоръките на Световната здравна организация. Истината е, че СЗО се интересува от бездомните кучета само доколкото те са потенциални преносители на десетки заразни болести, между които кучешкият бяс и в тази връзка се обявява за премахването на кучетата от улиците. Никъде, в никакъв документ, тази организация не прокламира принципа „кастрирай и върни“ и не отрича евтаназията. В нито една развита европейска страна, в САЩ, Канада и други развити страни не съществува такава порочна практика като обезпаразитяване, ваксиниране и връщане обратно на улицата на бездомни кучета, които, бидейки болни, гладни или изпаднали в стрес, често стават агресивни и нападат деца и възрастни.

През 2008 г. директорът на общинска фирма „Екоравновесие“ Мирослав Найденов, коментирайки инцидента, при който питбул нахапа до смърт човек в столичния квартал „Горна Баня”, изказа мнение, че трябва да има сериозен преглед на националното законодателство по отношение на опасните породи кучета и дори да се последва примера на страни от ЕС и за налагане на забрана за отглеждането им. Но нищо не беше направено по въпроса. Сега, след инцидента с малкия Максим, се предвижда създаване на работна група към столична община, която да обмисли и предложи мерки за ограничаване или забрана за отглеждането на определени породи кучета.

Това е половинчато решение. Проблемът с нападенията над деца и хора от агресивни породи кучета не е проблем само на София, а е национален проблем, засягащ всички градове и селища на страната. И той трябва да се реши не на общинско ниво тук и там, а чрез приемането на специален закон. Същевременно трябва да се приеме закон за евтаназия на неосиновени в даден срок бездомни кучета, с който да се ликвидира практиката да се кастрират и връщат наново по улиците бездомни кучета, между които има такива, които буквално озверяват от глад и стрес, и стават агресивни. За да защитим живота и здравето на българските деца, а и не само на тях.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (42)

 1. Докато не им дадем кучезащитници, та тях да разкъсват.

  1. Ха ха ха!
   Айдеееее! С М Ъ Р Т на всички „АГРЕСИВНИ“ кучета!
   Тъпанара Антон Гицов ИЗБРОЯВА БРОЯ НА ЖЕРТВИТЕ за 5 години!
   При това ЛЪЖЕЙКИ – например „малкия Максим е РАЗКЪСАН“!
   ТЪПАКО гицов – знаеш ли какво означава Ухапан, Нахапан, РАЗКЪСАН или ИЗЯДЕН от куче? Ходил ли си поне до 4 клас в час по български език, за да знаеш, че това НЕ СА СИНОНИМИ?
   Малкия максим е НАХАПАН!
   Защо лъже гицов? За да му се хванат на лъжите и да се приеме ЗАКОН ЗА АГРЕСИВНИТЕ ПОРОДИ!
   В същото време:
   Само през 2017 г. УБИТИТЕ ОТ МЕРЦЕДЕСИ БЪЛГАРИ са 117! Убитите от БМВ – 86! Убитите от АГРЕСИВНИ кучета – 2!
   И ТЪПАНАРА ГИЦОВ настоява, ЛЪЖЕ И МАЖЕ за ЗАКОН ЗА АГРЕСИВНИТЕ ПОРОДИ КУЧЕТА! Така ще ЗАПАЗИ ЖИВОТА НА МНОГО ХОРА!
   Да бе!
   ТЪПАКО гицов, ОРЪЖИЯТА НЕ УБИВАТ!
   ТЪПАКО гицов, АВТОМОБИЛИТЕ НЕ УБИВАТ!
   ТЪПАКО гицов, КУЧЕТАТА НЕ УБИВАТ!
   Убиват техните стопани!
   И КОЛКОТО И ДА ЛЪЖЕШ, ТЪПАКО гицов – В България освен ИСТЕРИЦИ КАТО ТЕБ има и умни хора, които НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ ДА ЖИВЕЯТ САМО В ЗООЛОГИЧЕСКИТЕ ГРАДИНИ!
   Не е тайна, че в училищата в София 63 % от децата не правят разлика между Яре и Агне!
   Дайте да не правят разлика между куче и котка!
   ТЪП СИ СЕ РОДИЛ! ТЪП СИ ЖИВЯЛ! ТЪП И ЩЕ УМРЕШ!
   Защото останем ли БЕЗ НАЙ-ДОБРИЯ ПРИЯТЕЛ НА ЧОВЕКА – кучето – в скоро време природата няма да има нужда от нас! За какво сме й?
   И на края – ТИ, ТЪПАКО гицов, КОЛКО КУЧЕТА ОТГЛЕДА? Колко ДЪРВЕТА ПОСАДИ?
   На колко ВЪЗРАСТНИ ПОМОГНА?
   Е – сам разбираш, че зад всичките тези НУЛИ стои З А Б Р А В А!
   Когато и да пукнеш – все късно ще е!

    1. In the coimtpcaled world we live in, it’s good to find simple solutions.

   1. Ти си голям идиот.Голяма част от децата не правят разлика между агне и яре поради невежество.Но и много не правят разлика и между други полезни животни.Сега,не смятам,че точно помиярът е приятел на човека.Това е едно тъпо и напълно излишно животно.Айде пък и котката сложил в класацията,пък и природата забърка.Човече невежо,котката и помиярът не влизат в природата.Това са генетични боклуци,създадени именно от човека.В природата има предостатъчно и много по-полезни живинки,които такава измет като теб-великите кучелюбци и котколюбци,са склонни да избиват поради много причини.Страх,невежество,недооценяване.Вие,кучелюбците,заедно с вашите любимци,често ставате причина за смъртта на сърнички и други полезни диви животни.Това правилно ли според теб,пишман любителят на природата?Всъщност вие не обичате природата,вие сте прости помияролюбители,нищо повече.За природа ще говориш,когато попрочетеш малко повече ,преди да обиждаш виртуално хората.Да,прав си,но донякъде.Ти просто смесваш нещата.

 2. У нас не знам защо не се прави разлика между киноложките дружества и дружествата за защита на животните. Именно на вторите се дават големите европейски пари и затова всички се наричат така. Западняците дават пари за защита на всички животни, а нашите „кучезащитници“ защитават само кучетата, проявявайки нещо по-лошо и от расизъм. Говорил съм с такива като ги питам защо не защитавате котките, таралежи, язовци, зайци сърни – казват това е работа на ловните дръжества.

 3. Хората имат и котки за домашни любимци,таралежи ,и зайци. Но те не хапят никого по улиците. Докато инцидентите се случват само с кучета. Аз също бях ухапан от куче, но взех един кол и така го опердаших,че скимтеше дълго време. Нищо,че кръв течеше от крака ми.

 4. Domlika Trichkova, като сте толкова чувствена /за разлика от автора / от утре започвате да раждате по 5-6 деца на всеки шест месеца. Може би след десетото котило ще можете да твърдите на мъжа си, че и да бъде изядено някое дете от куче,то кучето не трябва да се пипа. Защото са „равностойни“.
  А дотогава си оставате обикновен урод.

 5. Докато сме съпричастни към евроатлантическите „ценности“ кучета ще разкъсват хора, престъпници ще убиват хора, политици ще крадат от хората и всичко това ще си остава безнаказано. Поздравления за г-н Гицов!

 6. Нито едно животно не бива и не заслужава да бъде убивано,малтретирано,наказвано и пр.Друг е въпросът,че няма контрол нито от страна на родители,нито от кучкари.Що за примати сте вие,“хора“,подстрекаващи към убийство?!?? Има далеч по-хуманни методи! Ами как ще се оправим,кога,след като апелирате СМЪРТ! С това съзнание напълно си заслужаваме съдбата.Мен колко пъти ме е начало куче,припаднала съм от болка,но никога не ми е хрумвало да му отмъщаваме.Белези имам за цял живот..А един от близките ми приятели почина млад,завършвахме гимназията,куче го нахапа лошо.Но животните не осъзнават,те нападат или от уплаха,или ако много ги провокираш,или защото са направо озверели от глад! Те са достатъчно наказани,що да ги убиваме?

  1. Липсата на животински мазнини води до слабоумие. Доказана е нуждата на мозъка от тях.

  2. Галина, не наричай животните „достатъчно наказани“. Погледни в небето птиците, рибите в морето, елените, сърните, мечките в гората – това ли са наказаните животни.Има хора които са предостатъчно наказани от неразбирането на елементарни природни закони. Я погледни какво става в природата. Големият изяжда малкия със зъби, отрова, човка, хитрост,изненада. Ние сме ги убивали!?

  3. Галина,няма да търпя някакво си псе да ми вдига шум под прозореца нощта.Вие кучкарите си търсете хуманенн метод,за да не са на улицата,също и домашните да не вдигат шум.Аз проблем с нападенията от помияри,нямам.

 7. По тенденциозно не може да бъде! Оставете питбулите на мира. Няма лоши кучета,има лоши стопани ! Не трябва да се забраняват породи,а да се прави психопортрет на бъдещите собственици.

 8. Само мъртвия помияр е безопасен помияр!!

 9. Трябва хората да изчезнат,особено изчадия като всички вас,които не защитавате животните! Казах!

  1. Грациела, аборт правила ли си? Последните 60 години у нас са абортирани толкова деца, колкото са и родени. Питам и отговор не искам.Ако наистина не си правила, помисли и обвини всички твои приятелки които са.

  2. Ненавиждам хората,особено тези,които милеят за мръсните помияри,а ненавиждат останалите животинки.

  3. Essays like this are so important to brndaeniog people’s horizons.

 10. По никакъв начин не ми пука за нахапани,нападнати и прочее измет,от псетата.Тези псета не падат от Марс,те са изцяло на хората с този вид домашен любимец,не от такива като мен,които нямат нито едно.Така,че моля тук да разграничим понятията.Не може кучкарите да винят реално и виртуално хората като цяло.Виновни са само те,кучкарите.От друга страна не искам да ми вдигат шум безпризорни кучета под прозореца и да не мога да мигна цялата нощ.Слава богу,такива вече няма и не трябва да има около мен.След като не искате хората да са против тези животни,направете си приюти и ги приберете там!А нахапаните са същите тези,които благославят псетата.не ми пука за тях,да ги ядат колкото щат.

 11. Изобщо не ми пука за нахапаните от кучета.Това са същите,които се превъзнасят на 7-о небе,като видят помияр.Не са виновни хората като цяло за псетата,а самите кучкари.

 12. Копувате си ИЗОНИД и ДЕГАН от аптеката. Стривате 30 хапчта ИЗОНИД и две ДЕГАН. Слагате в малко кайма, по добре пастет. Храните помиярчето и то си поправя поведението завинаги и няма да хапе хора. Цена на един лев.

  1. Ей изруд дано да пукнеш ти и цялото ти изрудцко семейство от Изонид и Деган да се влачите по корем

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.