Докторка се защити след 7-годишна съдебна сага

След като била уволнена от регионалната дирекция по безопасност на храните, докторката се принудила да напусне Плевен.

Бивша служителка на БАБХ атакува незаконно уволнение

Разследвали Екатерина Цанова, след като хванали неин колега с подкуп

Ще иска обезщетение от държавата

Бивша служителка на Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в Плевен е доказала правотата си след 7-годишна съдебна сага. Наложило се да води редица дела за незаконно уволнение, които е спечелила и тепърва ще претендира срещу държавата за обезщетение за нанесени материални и морални вреди.

Драмата датира от 2014 г. Тогава д-р Екатерина Цанова била в екип с колега, който бил заловен със 70 лв. подкуп. Така започнали проблемите с правосъдието. Докато се водело наказателното производство и без да е доказана вина на д-р Цанова, тя била незабавно уволнена, обясни пред “Труд” адвокат Иван Денев от Велико Търново.

“Заведохме четири дела в Административния съд в Плевен срещу временното отстраняване от длъжност, срещу наказанието “уволнение”, срещу прекратяването на служебното правоотношение, както и за парично обезщетение заради незаконното уволнение”, разказа адвокат Денев.

Най-големи перипетии имало с делото за незаконното уволнение.

“Решението на първата инстанция бе в полза на д-р Екатерина Цанова. Доказахме, че тогавашният изпълнителен директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е нарушил процедурата. Решението бе потвърдено и от Върховния административен съд”, каза адвокат Иван Денев. Драмата обаче не приключила. Според юристите на БАБХ делото се е водело срещу Агенцията, а изпълнителният директор в това му качество не е бил представляван. ВАС приел искането за основателно и върнал казуса за ново разглеждане. На 10 април т. г. съдът отново отменил заповедта за уволнение на д-р Цанова. От БАБХ не са обжалвали решението и то вече е влязло в сила.

След дългогодишната съдебна битка обаче, докторката се принудила да напусне Плевен и в момента работи като лаборант в Русе, за да издържа дъщеря си, която е студентка. Сега обмисля да заведе дело по ЗОДОВ за нанесените вреди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право